Solvita Āboltiņa Saeimā tiekas ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju

(28.11.2013.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 28.novembrī, Saeimas namā tikās ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju Loretu Graužinieni (Loreta Graužinienė), kura ieradusies darba vizītē Latvijā, lai piedalītos Baltijas Asamblejas 32.sesijas un 19.Baltijas Padomes pasākumos. Šī ir pirmā Seima priekšsēdētājas vizīte Latvijā un mūsu valsts parlamentā.

Tikšanās sākumā S.Āboltiņa pateicās L.Graužinienei par Lietuvas parlamenta vārdā izteikto līdzjūtību Latvijas tautai saistībā ar aizvadītajā nedēļā notikušo traģēdiju Zolitūdē. Pārrunājot traģiskos notikumus, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka mūsu valstī aizvien valda sēras, taču vienlaikus ir svarīgi, lai atbildību uzņemtos visi, kuru rīcības vai bezdarbības rezultātā bojā gājuši 54 cilvēki un daudzi guvuši ievainojumus.

S.Āboltiņa teica, ka „Maxima Latvija” valdes locekļa Gintara Jasinska (Gintaras Jašinskas) izteikumi par traģēdiju ir aizskāruši Latvijas tautas jūtas, un aicināja Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju nosodīt šādus izteikumus, lai šā cilvēka izteikumi nesadragātu mūsu valstu un tautu labās attiecības.

Loreta Graužiniene vēlreiz apliecināja visdziļāko līdzjūtību Latvijas tautai un pauda nožēlu par uzņēmēja izteikumiem, akcentējot, ka tas nav ne Lietuvas tautas, ne valsts viedoklis.

Pārrunājot Lietuvas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē aktualitātes, S.Āboltiņa apsveica kaimiņvalsts spīkeri ar sekmīgo prezidentūras norisi un sacīja, ka Lietuvas kā pirmās prezidentūras Baltijas valstu vidū pieredze kalpos par iedvesmas avotu Latvijas prezidentūrai. „Mūsu valsts atbalsta Lietuvas prezidentūras mērķus – uzticama, augoša un atvērta Eiropa. Un Latvija valsts augstu vērtē jūsu prezidentūras panākumus, jo īpaši noslēgtās tā dēvētās trialoga sarunas par ES daudzgadu budžetu nākamajam plānošanas periodam,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Prezidējošās valsts statuss ir liels izaicinājums un vienlaikus arī jaunu iespēju laiks, atzina sarunā S.Āboltiņa un informēja, ka arī Latvija ir sākusi gatavošanos pirmajai prezidentūrai 2015.gada pirmajā pusē. „Esam apņēmušies šos pienākumus tāpat kā Lietuva veikt godam, tāpēc augstu vērtējam iespēju iepazīties ar jūsu kā prezidējošās valsts uzkrāto pieredzi,” Seima priekšsēdētājai sacīja S.Āboltiņa.

Amatpersonām pārrunājot šodien sākušos Viļņas samitu, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Austrumu partnerības nozīmi un apliecināja, ka Latvija ir gatava sniegt visu nepieciešamo atbalstu un pieredzi Austrumu partnerības valstīm. „Austrumu partnerība ir liels sasniegums, jo integrācija Eiropā partnervalstīm vēl nekad nav bijusi tik aktuāla un reāla. Tā ir arī viena no mūsu valsts ārpolitikas prioritātēm,” Lietuvas kolēģei teica S.Āboltiņa, atzīmējot, ka Latvijas prezidentūras laikā iecerēts rīkot vairākas nozīmīgas sanāksmes, arī Austrumu partnerības samitu.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Viļņas samitā tiks panākts ievērojams progress, tostarp parafēti asociācijas līgumi ar Gruziju un Moldovu, kā arī sperti soļi vīzu režīma atvieglošanai ar Azerbaidžānu. Taču šobrīd liela uzmanība ir jāvelta periodam starp Viļņas un Rīgas samitiem, lai asociācijas līgumus ar šīm partnervalstīm parakstītu jau iespējami drīz, atzina S.Āboltiņa.

Tikšanās laikā pārrunājot Latvijas un Lietuvas divpusējo sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja teica, ka Latviju un Lietuvu vieno ciešas saites, jo kopā esam gan izcīnījuši brīvību un gājuši attīstības ceļu, un arī turpmāk ir svarīgi saglabāt kopīgas tradīcijas, piemēram, Baltu vienības dienas atzīmēšanu.

Savukārt parlamentārā līmenī abas valstis raksturo aktīva augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, uzsvēra amatpersonas. Tā ir iespēja abu valstu parlamentāriešiem uzturēt regulāru dialogu par abas kaimiņvalstis interesējošām aktualitātēm, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Kā īpaši veiksmīgu sadarbības formātu parlamentu priekšsēdētajas minēja Baltijas Asambleju un deputātu sadarbības grupas, kas izveidotas abos parlamentos.


Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157638147636513/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SlHQmMdqM7A&feature=c4-overview-vl&list=PL0099EA80D17B0E4A
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem