Saeimas delegācija sarunā ar Armēnijas ārlietu ministru uzsver neizmantoto sadarbības potenciālu ekonomikā

(22.10.2013.)

Latviju un Armēniju vieno stabils un konstruktīvs politiskais dialogs un aktīva sadarbība citās jomās, taču abām valstīm ir liels sadarbības potenciāls, tostarp ekonomikā, kultūrā un izglītībā. To uzsvēra Saeimas delegācijas pārstāvji, otrdien, 22.oktobrī, darba vizītē Erevānā tiekoties ar Armēnijas Republikas ārlietu ministru Edvardu Nalbandianu (Edward Nalbandian).

Mūsu kopīgā vēsturiskā pieredze, savstarpējā sapratne un pozitīvais attiecību konteksts paver plašas iespējas Latvijas kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts reformu īstenošanas pieredzes nodošanai Armēnijai, pauda Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, atzīstot, ka „mēs vienmēr esam atvērti un gatavi dalīties savā pieredzē gan politiskajā, gan ekspertu līmenī par plaša spektra jautājumiem – sākot ar likumdošanas procesa pilnveidošanu, darba organizāciju, kā arī ar sabiedrības iesaistes un informēšanas jautājumiem”.

ES dienas kārtības un ES un Armēnijas attiecību kontekstā Latvijas puse akcentēja Austrumu partnerību kā Latvijas ārpolitikas prioritāti, gatavojoties šī gada novembrī plānotajam Austrumu partnerības samitam Viļņā, kā arī veicot sagatavošanās darbus Latvijas prezidentūrai ES padomē 2015.gada pirmajā pusē.

Mūsu valsts armēņu uzņēmējiem var kalpot par lielisku platformu investīcijām un izejai uz ES tirgu, atzina Saeimas delegācija. Puses bija vienisprātis, ka veiksmīgs instruments divpusējo attiecību intensificēšanai un ekonomisko attiecību padziļināšanai ir Latvijas un Armēnijas Starpvaldību komisija, kas uzsāksi darbu šovasar.

Abu valstu ekonomiskā sadarbība pēdējos gados ir pieaugusi, taču nav pārāk intensīva – preču tirdzniecības apgrozījums pērn nedaudz pārsniedza 3 miljonus eiro, Armēnijai ieņemot 87.vietu Latvijas tirdzniecības partneru vidū. Eksportam pārsniedzot importu par 1,33 miljoniem eiro, Latvijai ar Armēniju ir pozitīva tirdzniecības bilance.

Latvijas puse aicināja Armēniju izmantot mūsu valsts ģeopolitiskās priekšrocības, tostarp arī Latvijas ostu potenciālu, veidojot tirdzniecības sakarus ar ES valstīm.

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere no 21. līdz 25.oktobrim uzturas darba vizītē Armēnijas Republikas galvaspilsētā Erevānā. I.Lībiņu-Egneri vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, kā arī Juridiskās komisijas deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Vizītes ietvaros delegācijai plānotas vairākas tikšanās, tostarp ar Armēnijas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Hoviku Abrahamjanu (Hovik Abrahamyan) un Armēnijas parlamentā izveidotās draudzības grupas ar Latviju pārstāvjiem. Tāpat tiek plānota tikšanās arī ar Viņa Svētību Armēņu Apustuliskās baznīcas patriarhu Katolikosu Karekinu II.






Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā