Āboltiņa ASV Senāta senatoram: ceļš uz drošību ES mērojams, spēcinot austrumu kaimiņu piederību Rietumu vērtībām

(09.10.2013.)

Ceļš uz drošību Eiropā ir mērojams, spēcinot Eiropas Savienības (ES) austrumu kaimiņu piederību Rietumu vērtībām un politikai. Un tieši Austrumu partnerība ir lielisks sadarbības formāts attiecību padziļināšanai ar austrumu un Centrālāzijas valstīm. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pauda, darba vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) ietvaros tiekoties ar Savienoto Valstu Senāta senatoru un Ārlietu komitejas Eiropas lietu apakškomitejas priekšsēdētāju Krisu Mērfiju (Chris Murphy).

 Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Austrumu partnerība būs viens no prioritārajiem tematiem arī Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā 2015.gada pirmajā pusē, kad plānojam rīkot nākamo Austrumu partnerības samitu.

Latvija atbalsta šī brīža prezidējošās valsts Lietuvas centienus un ES asociācijas līguma parakstīšanu ar Ukrainu, kas varētu notikt Austrumu partnerības samita ietvaros šī gada novembrī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, sarunā uzsvēra S.Āboltiņa. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja apliecināja mūsu valsts pozitīvo attieksmi arī pret Asociācijas līguma noslēgšanas iniciēšanu ar Moldovu un Gruziju, un pauda pārliecību, ka Latvijas pieredze apliecina – kritēriji dalībai ES ir izpildāmi.

Tikšanās laikā pārrunāta Krievijas Federācijas īstenotā politika Austrumu partnerības reģionā. Tās centieni traucēt Austrumu partnerības valstīm mērķtiecīgi tuvoties ES vērtībām ir neracionāli, un tas apliecina – Krievija nav gatava konstruktīvam dialogam, sacīja S.Āboltiņa. ES aizvien nešaubīgi saglabā savas prasības austrumu partneriem, un vienlaikus ir gatava sniegt atbalstu cīņā pret Krievijas izdarīto spiedienu, informēja Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 7. līdz 11.oktobrim uzturas darba vizītē ASV, kur tiekas ar ASV parlamenta Pārstāvju palātas spīkeru Džonu Bēneru (John Boehner), Filadelfijas mēru Maiklu Nuteru (Michael Nutter), kā arī mēra vietnieku, ekonomikas un tirdzniecības attīstības vadītāju Alanu Grīnbergu (Alan Greenberg). Tāpat vizītes ietvaros plānotas vairākas tikšanās, lai tuvāk iepazītu ASV biznesa vidi un latviešu kopienas. Paredzēta dalība diskusijā par Latvijas lomu Eiropas Savienībā (ES) un ES nākotni ASV Vācijas Maršala fondā, kā arī ASV Kongresa, Komunisma upuru memoriāla un Amerikas skolas apmeklējums.



Saeimas Preses dienests

 

 

 

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta