Āboltiņa Lietuvas prezidentūras ES Padomē atklāšanā: Baltijas valstis ir atbildīgs partneris starptautiskajā arēnā

(04.07.2013.)

„Lietuva ir pirmā no Baltijas valstīm, kas uzņemas prezidējošās valsts pienākumus Eiropas Savienības Padomē. Latvija par prezidējošo valsti kļūs 2015.gada pirmajā pusē, savukārt Igaunija – 2018.gada sākumā. Tas apliecina - kopš neatkarības atgūšanas mēs kopā esam spējuši pierādīt, ka Baltijas valstis ir atbildīgs partneris starptautiskajā arēnā.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 4.jūlijā, uzrunājot klātesošos Lietuvas Republikas Seima svinīgajā sēdē par godu Lietuvas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē atklāšanai.

„Nākamgad Latvija, Lietuva un Igaunija atzīmēs desmito gadadienu kopš iestāšanās Eiropas Savienībā. Mēs esam ne vien pilntiesīgas Savienības dalībvalstis, bet mums ir sava vieta pie sarunu galda un mēs lemjam par jautājumiem, kas tieši ietekmē mūsu iedzīvotājus un eiropiešus kopumā,” savā runā sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja, atceroties Baltijas valstu sarežģīto vēsturi, pauda pārliecību par vērtībām, kas ir Eiropas Savienības integrācijas pamatā un Lietuvas spēju demonstrēt vienotību un apņēmību. „Ir būtiski, ka mēs – eiropieši – sev atgādinām kopš Otrā pasaules kara un komunisma impērijas sabrukuma sasniegto. Diemžēl daudz ir aizēnojusi pēdējos gados piedzīvotā ekonomikas un finanšu krīze. Taču vienlaikus ir sasniegts daudz, un esmu pārliecināta – vēl vairāk tiks paveikts nākamajos sešos mēnešos,” Lietuvas prezidentūras pusgadu raksturoja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja arī uzsvēra, ka secība, kādā mūsu reģiona valstis pildīs prezidējošās valsts pienākumus, ļaus nodrošināt nepārtrauktību svarīgām iniciatīvām, tostarp ES Baltijas jūras reģiona stratēģijai un Austrumu partnerībai.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja vēlēja panākumus Lietuvai, pildot prezidējošās valsts pienākumus ES Padomē, un vienlaikus uzsvēra: „Jūsu pieredze būs ļoti nozīmīga mums, un jūsu panākumi būs ieguvums ne vien ikvienam eiropietim, bet arī tiem cilvēkiem, kas dzīvo aiz Eiropas robežām.”

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 3. līdz 5.jūlijam uzturas darba vizītē Lietuvas Republikā, kur piedalās kaimiņvalsts parlamenta Seima svinīgajā sēdē par godu Lietuvas prezidentūras ES Padomē sākumam, kā arī citos svinīgajos pasākumos.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634473432637/   
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt