Solvita Āboltiņa Saeimas namā tiekas ar Turcijas prezidentu

(02.04.2013.)
VideoGalerija

„Latvijas un Turcijas divpusējā sadarbība ir vispusīgi attīstīta – par to liecina gan intensīva augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, gan pieaugoša savstarpēja tirdzniecība, gan laba sadarbība izglītībā un kultūrā. Esmu pārliecināta, ka arī šī vizīte dos būtisku pienesumu abu valstu politiskajam dialogam un ļaus abu valstu uzņēmējiem izvērst vēl dinamiskāku sadarbību.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 2.aprīlī, Saeimas namā tiekoties ar Turcijas Republikas prezidentu Abdullahu Gilu (Abdullah Gül).

S.Āboltiņa pateicās Turcijai, ka tā nekad nav atzinusi Latvijas okupāciju un ir atbalstījusi Latviju ceļā uz NATO. Lai arī Latvija ir Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts jau deviņus gadus, mēs joprojām zinām, cik nozīmīga ir citu valstu izpratne un atbalsts. „Tāpēc Latvijas vārdā vēlreiz vēlos apliecināt konsekventu atbalstu Eiropas Savienības paplašināšanās procesam,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā apliecināja Latvijas interesi stiprināt abu valstu parlamentāro sadarbību, nodrošinot regulārus kontaktus visos līmeņos, un sacīja, ka gan Latvijas, gan Turcijas parlamentā izveidotās deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentāriešiem ir nozīmīgs solis ceļā uz šo mērķu īstenošanu.

Pārrunājot abu valstu sadarbību ekonomikā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka Turcija ir nozīmīgs Latvijas tirdzniecības partneris un ir jomas, kurās abas valstis var sadarboties vēl ciešāk, veidojot abpusēji izdevīgu sadarbību. „Esmu gandarīta, ka tirdzniecību ar Turciju pēdējos piecos gados raksturo stabils pieaugums, bet pērn savstarpējās tirdzniecības apjoms palielinājies pat par trešdaļu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Pēdējos gados  pieaugusi Latvijas tūristu interese par Turciju, un aizvien vairāk Turcijas ceļotāju par galamērķi izvēlas Latviju, atzīmēja S.Āboltiņa, paužot cerību, ka tūrisma izaugsme kalpos par pamatu kontaktu stiprināšanai starp abu valstu uzņēmējiem.

S.Āboltiņa informēja Turcijas prezidentu par diviem Latvijas stratēģiskajiem mērķiem – eiro ieviešanu nākamā gada pirmajā janvārī un mūsu valsts uzņemšanu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). „Viena no aktuālajām Latvijas ārpolitikas prioritātēm ir mūsu valsts uzņemšana šajā organizācijā. Mēs ceram, ka jau maijā tiks panākts kompromiss par tālāku OECD paplašināšanos,” uzsvēra S.Āboltiņa un pateicās Turcijai par līdzšinējo atbalstu Latvijas dalībai OECD.

Latviju un Turciju vieno arī veiksmīga sadarbība kultūrā un izglītībā. „Sadarbība izglītībā un kultūrā ir ļoti nozīmīga, jo kultūras pasākumos gūtie iespaidi ir mūžīgi,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja un, raksturojot sadarbību izglītībā, informēja Turcijas prezidentu, ka sešas Latvijas augstskolas sadarbojas ar 26 augstskolām Turcijā, bet Latvijas augstskolās studējošo Turcijas studentu skaits pārsniedz 100.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633149886288/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=IMWCFu1rXEQ
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas