Saeimas priekšsēdētāja pateicas Apvienotās Karalistes vēstniekam par abu valstu attiecību stiprināšanu

(27.03.2013.)

„Lielbritānija vēsturiski Latvijai ir bijis nozīmīgs partneris, un arī patlaban abas valstis vieno aktīvas un ciešas attiecības. Vēlos arī jums personīgi pateikties par aktīvo darbu Rīgā, kas saites starp abām valstīm viennozīmīgi ir stiprinājis,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, trešdien, 27.martā, tiekoties ar  Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes  ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Endrjū Soperu (Andrew Soper), kurš bija ieradies atvadu vizītē.

Starp abām valstīm izveidojies aktīvs politiskais dialogs, un esam ieinteresēti to turpināt un pilnveidot, vēstniekam apliecināja Saeimas priekšsēdētāja. Kā svarīgu S.Āboltiņa minēja parlamentāro sakaru pilnveidošanu un pauda gandarījumu, ka Saeimā šogad viesojušies parlamentārieši no Apvienotās Karalistes, kā arī drīzumā plānota Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentu vizīte Londonā.

Kā būtisku notikumu Latvijai un izaicinājumu vēstniecības komandai E.Sopera kadences laikā Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja Apvienotās Karalistes premjerministra Deivida Kamerona virzīti Rīgā Ziemeļu nākotnes foruma ietvaros šī gada februāra beigās. Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Apvienotās Karalistes valdību vadītāju tikšanās ir nozīmīgs forums, kurā diskutēt par visām reģiona valstīm būtiskiem jautājumiem un kopīgiem izaicinājumiem, atzina S.Ābotliņa.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās vēstniecībai par aktīvo darbu, gatavojoties 2012.gada Olimpiskajām spēlēm un paraolimpiskajām spēlēm Londonā. „Arī pati personīgi olimpiešu darbam un sasniegumiem pievēršu lielu uzmanību, un abas delegācijas, kas mūsu valsti pārstāvēja Londonā, pēc sacensībām aicinājām uz parlamentu, lai pateiktos par Latvijas vārda nešanu pasaulē,” sacīja S.Āboltiņa. 

Kā īpaši sekmīgu S.Āboltiņa raksturoja abu valstu sadarbību ekonomikā: „Latvija ir veiksmīgi pārvarējusi ekonomisko un finanšu krīzi, tomēr tas nebūtu bijis iespējams bez politisko un tirdzniecības partneru atbalsta.” Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka pagājušajā gadā būtiski palielinājies abu valstu savstarpējās tirdzniecības apgrozījums – salīdzinot ar 2011.gadu, Latvijas eksports pieaudzis par gandrīz 21 procentu. Latvijas eksports uz Apvienoto Karalisti par 127 miljoniem eiro pārsniedz importu, un šī valsts ir mūsu 11.lielākais tirdzniecības partneris. Latvija uz Lielbritāniju eksportē galvenokārt koksnes un metālā izstrādājumus.

Atskatoties Latvijā pavadīto laiku, E.Sopers atzina, ka šie trīs gadi viņu bagātinājuši gan profesionāli, gan privāti, ļaujot iepazīt Latviju un tās viesmīlīgos cilvēkus. Vēstnieks augstu novērtēja sadarbību ar Latvijas amatpersonām un organizācijām visos līmeņos.

Endrjū Sopers vēstnieka pienākumus Latvijā pildīja kopš 2010.gada 11.maija.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633099129471/with/8595120496/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=69bT89qMhIY
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt