Solvita Āboltiņa ar Luksemburgas parlamenta priekšsēdētāju vienojas par ciešu sadarbību pirmajā Latvijas prezidentūrā ES

(12.03.2013.)
Galerija

„Tuvojoties Latvijas pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē, esam ieinteresēti attīstīt ciešāku sadarbību ar Luksemburgu, kas kopā ar Itāliju un Latviju veidos prezidentūras trio,” to Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 12.martā, oficiālās vizītes ietvaros Luksemburgā tiekoties ar Luksemburgas parlamenta priekšsēdētāju Lorēnu Mozāru (Laurent Mosar).

Pateicoties par ielūgumu un izsakot gandarījumu, ka abas valstis uztur aktīvu politisko dialogu, Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka tas ir īpaši būtiski, Latvijai gatavojoties ES prezidentūrai 2015.gadā. „Esam ieinteresēti paplašināt sadarbību ar Luksemburgu ne tikai politiskā, bet arī ekspertu un administrācijas līmenī, kā arī veidot kopīgus publiskās diplomātijas un kultūras projektus,” Luksemburgas parlamenta priekšsēdētājam atzina S.Āboltiņa. Arī L.Mozārs pauda ieinteresētību un gatavību cieši sadarboties ar Latvijas parlamentu.

Latvijai tā būs pirmā ES prezidentūra, tāpēc mūsu valsts jau sākusi veikt nepieciešamos priekšdarbus, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, norādot, ka vietējā mērogā notikušas vairākas diskusijas par gaidāmās prezidentūras interesēm un prioritātēm. „Pēc pērnā gada plašajām publiskajām diskusijām tika noteikti iespējamie prioritāšu virzieni, tāpēc Latvija šogad būs gatava sākt arī diskusijas par prezidentūras prioritātēm un programmu ar trio partneriem,” akcentēja S.Āboltiņa, informējot, ka arī Latvijas parlaments aktīvi iesaistījies prezidentūras gatavošanās procesā, izveidojot parlamentārās dimensijas plānošanas komiteju.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra nacionālo parlamentu lomu ciešākā ES integrācijā, apliecinot, ka Latvija ir gatava iesaistīties debatēs par ES nākotni un norādot, ka šajās diskusijās svarīgi ir iesaistīt sabiedrību.

Pārrunājot ekonomisko situāciju Latvijā, S.Āboltiņa norādīja, ka mūsu valsts tautsaimniecība, ko smagi skāra pasaules finanšu un ekonomiskā krīze, ir kļuvusi par vienu no Eiropas ekonomiskās izaugsmes līderēm. Latvijas stratēģiskie mērķi ir pievienošanās eirozonai 2014.gadā un kļūšana par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalsti (OECD).

„Latvija 2012.gadā ar 5,5 procentu iekšzemes kopprodukta pieaugumu bija visstraujāk augošā tautsaimniecība ES. Kopš pagājušā gada septembra mūsu valsts stabili izpilda visus Māstrihtas kritērijus, lai nākamā gada janvārī varētu pievienoties eirozonai, kā arī esam gatavi kļūt par pilntiesīgu OECD dalībvalsti un dalīties ar organizāciju krīzes pārvarēšanas pieredzē,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Vizītes ietvaros S.Āboltiņa tiekas arī ar Luksemburgas parlamenta deputātiem ― Ārlietu, Eiropas lietu, aizsardzības, sadarbības un imigrācijas komisijas vadītāju Benu Fejo (Ben Fayot) un komisijas deputātiem.

Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa oficiālā vizītē Luksemburgā pēc parlamenta priekšsēdētāja Lorēna Mozāra ielūguma uzturas no 11. līdz 13.martam.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 16.jūnijā