S.Āboltiņa pateicas Šveices vēstniekam par darbu Latvijā

(12.02.2013.)

„Lai arī jūsu darba cēliens Latvijā ilga tikai nepilnu gadu, ceru, ka šis laiks bija profesionāli un personiski piepildīts un ir izdevies sasniegt iecerēto,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, otrdien, 12.februārī, tiekoties ar Šveices Konfederācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Valteru Hafneru (Walter Haffner), kurš bija ieradies atvadu vizītē. 

Pārrunājot Latvijas un Šveices attiecības, Saeimas priekšsēdētāja tās raksturoja kā vēsturiski draudzīgas un ciešas. „Nekad neaizmirsīsim, ka Šveice bija starp tām Rietumvalstīm, kas neatzina Latvijas iekļaušanu Padomju Savienībā,” pauda S.Āboltiņa, uzsverot, ka pēc neatkarības atjaunošanas abas valstis ir cieši strādājušas pie sadarbības ekonomikā, kultūrā un zinātnē. Latvija augstu vērtē Šveices sniegto finansiālo atbalstu, tostarp tiesu modernizācijai, veselības aprūpes un izglītības projektiem, kā arī NVO sektora attīstītībai. 

Lai arī mūsu valstī vēstnieka amatā pavadīti tikai septiņi mēneši, V.Hafners atzina, ka darbs Latvijā bija interesants un sagādāja patiesu gandarījumu. Kā būtisku panākumu viņš minēja viņa kadences laikā atsākto dialogu starp abu valstu ministrijām.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka liela loma abu valstu dialogā jau kopš 1991.gada bija asociācijai „Pro Baltikum”, kas apvieno gan Šveices parlamentāriešus, gan finanšu sektora pārstāvjus un pašvaldību deputātus. S.Āboltiņa apliecināja, ka Saeima ir gatava sniegt nepieciešamo atbalstu, lai rudenī vizītē Latvijā uzņemtu asociācijas pārstāvjus.

Kā īpaši sekmīgu S.Āboltiņa raksturoja sadarbību kultūrā, minot augstu novērtētās Jaunā Rīgas teātra 2012.gada viesizrādes Šveicē. Amatpersonas bija vienisprātis, ka kultūras sadarbībai vēl plašākas perspektīvas pavērsies, Rīgai 2014.gadā kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Veiksmīgi pārvarot finanšu un ekonomisko krīzi, Latvija šobrīd ierindojas starp straujāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienībā. Veiktie stabilizācijas panākumi mums ļauj virzīties uz diviem svarīgiem mērķiem – dalību eirozonā un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Latvijai ir svarīgs OECD valstu atbalsts mūsu dalībai šajā organizācijā, un kā atvērta un liberāla ekonomika varam kļūt par labu sadarbības partneri Šveicei, sacīja S.Āboltiņa un pauda cerību, ka diskusijās par nākamo OECD paplašināšanos Šveice atbalstīs Latvijas kandidatūru.

V.Hafners vēstnieka pienākumus Latvijā pildīja kopš 2012.gada 10.jūlija. Vēstnieks tiek atsaukts, lai turpinātu darbu Šveices diplomātiskajā dienestā Ankarā (Turcija). Iepriekš V.Hafners strādājis savas valsts diplomātiskajās pārstāvniecībās Teherānā, Vašingtonā un Berlīnē, kā arī bijis Šveices vēstnieks Izraēlā. 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/8467136935/in/photostream
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=h9RAh5jb_6g&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt