Solvita Āboltiņa: Latviju un Somiju raksturo aktīvs politiskais dialogs un lieliska sadarbība

(17.01.2013.)
VideoGalerija

„Latvijas un Somijas sadarbību raksturo ne vien lieliskas divpusējās attiecības un aktīvs politiskais dialogs visos līmeņos, bet arī arvien ciešāka sadarbība Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) formātā.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 17.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Somijas parlamenta priekšsēdētāju Ēro Heineluomu (Eero Heinäluoma), kurš šajās dienās Latvijā uzturas oficiālā vizītē.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa īpaši uzsvēra Latvijas un Somijas sadarbību Baltijas jūras reģionā, akcentējot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) formātu. Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka sadarbība NB8 formā nesusi arī praktiskās sadarbības panākumus, kā piemēru minot citas NB8 valsts diplomātisko misiju izvietošanu trešajās valstīs.

Vērtējot abu valstu divpusējās attiecības, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latvijas un Somijas ekonomiskā sadarbība attīstās ļoti veiksmīgi. „Somija tradicionāli ir viena no lielākajām Latvijas ekonomiskās sadarbības partnerēm. Investori no Somijas ir starp desmit lielākajiem tiešo investīciju ieguldītājiem Latvijas ekonomikā. Līdz ar to somu investīciju apjomam ir liels potenciāls pieaugt,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja informēja Somijas parlamenta priekšsēdētāju par situāciju Latvijas ekonomikā, uzsverot, ka ilgtspēja un konkurētspēja būs divi būtiskākie Latvijas ekonomikas attīstības elementi. „Izaugsmi nes zināšanās balstītas nozares ar augstu pievienoto vērtību. Tāpat mums jāinvestē zināšanās un izglītībā un jāturpina paplašināt sadarbību šajās ekonomikas jomās,” sacīja S.Āboltiņa. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Somija ir nozīmīgs Latvijas partneris tūrisma jomā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Latvijas virzība uz vienotās Eiropas valūtas eiro ieviešanu. Somijas parlamenta priekšsēdētājs atzinīgi vērtēja Latvijas paveikto ekonomiskās situācijas uzlabošanai un vienlaikus uzsvēra, ka Latvijas pieredze ir paraugs citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Tāpat Ē.Heineluoms sacīja, ka Somijas kā eirozonas dalībvalsts pieredze liecina — vienotās valūtas ieviešana un zema inflācija nodrošinājusi zemas banku procentu likmes. Somijas spīkers arī uzsvēra, ka eiro ieviešana devusi pozitīvus ieguvumus ne vien uzņēmējiem un sabiedrībai kopumā, bet arī nodrošinājusi Somijas ekonomikas modernizēšanu.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā uzsvēra, ka viena no šī gada Latvijas ārpolitikas prioritātēm ir mūsu valsts uzņemšana Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) sastāvā. „Latvija ir gatava uzsākt iestāšanās procesu, lai jau tuvākajā laikā kļūtu par pilntiesīgu šīs organizācijas dalībvalsti,” sacīja S.Āboltiņa un pateicās Somijas parlamenta priekšsēdētājam par līdz šim pausto atbalstu Latvijas dalībai OECD.

Abu valstu parlamentu priekšsēdētājiem pārrunājot jaunā ES daudzgadu budžeta sarunu virzību, S.Āboltiņa uzsvēra divas galvenās Latvijas intereses — kohēzijas finansējuma aploksnes saglabāšanu vismaz esošā perioda apmērā un lauksaimniecības tiešmaksājumu nodrošināšanu vismaz astoņdesmit procentu apmērā no ES vidējā līmeņa.

Vienlaikus S.Āboltiņa akcentēja Eiropas Savienības Austrumu partnerības nozīmi un informēja, ka Moldovas parlamenta priekšsēdētājs Marians Lupu (Marian Lupu) paudis interesi Moldovā organizēt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanos.

Pusēm pārrunājot reģionālo sadarbību, S.Āboltiņa informēja, ka Latvija šogad ir prezidējošā valsts Baltijas Asamblejā, un uzsvēra, ka mūsu valsts prezidentūras prioritātes ir konkurētspēja un ekonomiskā attīstība, ciešāka sadarbība ar Ziemeļvalstīm un sadarbība enerģētikas un infrastruktūras projektu īstenošanā.

Somijas parlamenta priekšsēdētājs 17. un 18.janvārī Latvijā uzturas oficiālā vizītē. Somijas parlamenta delegācija tiksies arī ar Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi Lībiņu-Egneri un politisko partiju apvienības „Saskaņas Centrs” Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Jāni Urbanoviču un frakcijas deputātiem. Tāpat vizītes ietvaros Ē.Heineluomam paredzētas tikšanās arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632540235547/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=ESgLLSsz58s
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
16:00  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu deputātu tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen