Āboltiņa jaunajam Japānas vēstniekam: Latvija ir ieinteresēta ciešākā sadarbībā starp abām valstīm

(04.12.2012.)
VideoGalerija

Veiksmīgā politiskā sadarbība un aktīvais abu valstu vēstniecību darbs veido stabilu pamatu ciešākai sadarbībai starp Latviju un Japānu gan ekonomikā, gan izglītībā un kultūrā. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, otrdien, 4.decembrī, tiekoties ar Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Tošijuki Tagu (Toshiyuki Taga), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Patlaban Japāna Latvijas eksporta partneru vidū ierindojas 31.vietā, šī gada pirmajā pusgadā uz šo Āzijas valsti eksportējot preces vairāk nekā 17 miljonu eiro vērtībā. Tokijā strādā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecība, rosinot Japānas uzņēmēju interesi par sadarbību ar mūsu valsti. Savukārt 2010.gada vasarā Tokijā durvis vēra Latvijas preču veikals „Riga Collection”. Japānas tirgu ir atklājusi virkne Latvijas uzņēmumu, eksportējot ne tikai kokmateriālus un kūdru, kas veido lielāko daļu no mūsu valsts eksporta bilances, bet arīdzan kosmētiku, pārtiku un dizaina preces.

Norādot, ka Latvijas ekonomika ir atgriezusies pie stabilas un veselīgas izaugsmes, S.Āboltiņa aicināja Japānu atbalstīt mūsu valsts pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

Amatpersonas bija vienisprātis, ka abu valstu attiecībām ir sena vēsture un labvēlīgs politiskais pamats mūsdienās. To apliecina gan intensīva augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, gan fakts, ka Japāna bija viena no pirmajām valstīm, kas 1919.gadā atzina Latvijas neatkarību un 1991.gadā atjaunoja diplomātiskās attiecības, bet Japānas vēstniecība pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados bija vienīgā Āzijas diplomātiskā pārstāvniecība Latvijā.

Saeimas priekšsēdētāja izteica gandarījumu par iespēju šī gada pavasarī oficiālā vizītē apmeklēt Japānu un pauda apbrīnu un cieņu Japānas iedzīvotājiem, kuri pēc postošās zemestrīces zaudējot mājas un tuviniekus, ir spējuši tik īsā laikā atjaunot un attīstīt savu valsti. Savukārt vēstnieks pateicās Latvijai par sniegto atbalstu dabas katastrofas seku likvidēšanā.

Latvijas un Japānas attiecības Saeimas priekšsēdētāja raksturoja kā draudzīgas un dinamiskas, un, neskatoties uz lielo attālumu, tās kļūst aizvien aktīvākas. S.Āboltiņa uzsvēra, ka sadarbību starp abu valstu uzņēmumiem veicinātu starpvalstu konvencijas par nodokļu dubulto neuzlikšanu noslēgšana. Priekšdarbi pie tās sagatavošanas ir paveikti, un mūsu valsts ir ieinteresēta pēc iespējas drīz uzsākt oficiālas sarunas, vēstniekam pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot sadarbību izglītībā un kultūrā, Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka daudzi Latvijas jaunieši izmanto iespēju aktīvi mācīties japāņu valodu, tā paverot vēl plašākas sadarbības un biznesa iespējas nākotnē. S.Āboltiņa atgādināja, ka vēstnieka kadences laikā Rīga piedāvās plašu kultūras programmu, 2014.gadā kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, savukārt nākamgad notiks Dziesmu svētki, kuros plāno piedalīties arī latviski dziedošs koris no Japānas.

Tošijuki Taga ir ieguvis juridisko izglītību, strādājis vairākos amatos Japānas Ārlietu ministrijā, bijis Imperatora ģimenes galma pārvaldnieks, Tokijas valdības protokola vadītājs, Japānas ģenerālkonsuls Vankūverā, strādājis Japānas vēstniecībā Apvienotajā Karalistē. Pirms nozīmēšanas darbam Rīgā bijis savas valsts diplomātiskās misijas vadītājs Tunisijā.

  
Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632169585638/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=3_1VvcypQKM
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests



Svētdien, 19.maijā