Āboltiņa vēstniekam pateicas par ieguldījumu Latvijas un Austrālijas attiecību stiprināšanā

(11.11.2012.)

Lai arī Latviju un Austrāliju šķir liels attālums, attiecības starp abām valstīm ir draudzīgas un pragmatiskas. Latvija augstu vērtē Austrāliju kā sabiedroto, kas 1991.gadā bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarību. Latvija ir arī pateicīga, ka Austrālija deva patvērumu daudziem latviešiem pēc Otrā pasaules kara. To piektdien, 16.novembrī, sarunā ar Austrālijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Polu Stīvensu (Paul Stephens) atzina Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Vēstnieks Saeimā bija ieradies atvadu vizītē.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka vēstnieks Saeimā ieradies mūsu valstij nozīmīgā laikā. „Pirms dažām dienām, 11.novembrī, mēs pieminējām mūsu brīvības cīnītājus. Savukārt pēc divām dienām kopā atzīmēsim neatkarīgās Latvijas proklamēšanas 94.gadadienu,” sacīja S.Āboltiņa, piebilstot, ka šis ir saspringta darba laiks arī parlamentam, jo vakar pēc ilgām un karstām debatēm pieņemts nākamā gada valsts budžets.

Pievēršoties ekonomikas jautājumiem, S.Āboltiņa uzsvēra, ka viena no aktuālajām Latvijas ārpolitikas prioritātēm ir mērķis kļūt par pilntiesīgu OECD dalībvalsti, un arī darīja zināmu, ka Latvija sevi ir pieteikusi nākamajai OECD paplašināšanās kārtai. „Mūsu valsts ir gatava jau tuvākajā laikā kļūt par OECD dalībvalsti, un mēs ceram arī uz Austrālijas atbalstu sarunu procesā par Latvijas dalību šajā organizācijā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Amatpersonas pauda gandarījumu par nesen parakstīto sociālās drošības līgumu starp Latviju un Austrāliju, kas ir būtisks daudziem abu valstu iedzīvotājiem. Saeimas priekšsēdētāja aicināja strādāt arī pie citiem abām valstīm izdevīgiem divpusējiem līgumiem.

Ļoti būtiskas abu valstu sadarbībā ir attiecības ar daudzskaitlīgo latviešu diasporu Austrālijā, sarunā atzina Pols Stīvenss. Latvieši ir lieliski integrējušies Austrālijas sabiedrībā, taču vienlaikus spējuši saglabāt saites ar etnisko dzimteni, uzsvēra vēstnieks.

Latvijas parlaments patlaban aktīvi strādā arī pie jaunas Pilsonības likuma redakcijas, un, modernizējot likumu, ir plānots atļaut dubultpilsonību. Šīs ir labas ziņas arī daudziem Austrālijas latviešiem, savukārt Latvijas valstij tā ir viena no iespējām, kā nepazaudēt saikni ar saviem cilvēkiem, pauda S.Āboltiņa.

Sarunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja pateicās vēstniekam par personīgo ieguldījumu Latvijas un Austrālijas attiecību stiprināšanā un novēlēja, lai Pols Stīvenss paliek labs Latvijas draugs arī pēc vēstnieka amata atstāšanas.

P.Stīvenss pastāvīgi rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Savā diplomātiskajā karjerā strādājis Austrālijas Ārlietu ministrijā, kā arī diplomātiskajās pārstāvniecībās Brazīlijā un Apvienoto Nāciju Organizācijā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632025880480/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=MDlX6-H8NGk&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā