S.Āboltiņa Saeimā sveic jauno Šveices vēstnieku

(06.11.2012.)
VideoGalerija

Attiecības starp Šveici un Latviju jau vēsturiski ir veidojušās ļoti ciešas un draudzīgas, un Latvija ir ieinteresēta pilnveidot gan politiskos kontaktus, gan sadarbību ekonomikā, izglītībā un kultūrā. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 6.novembrī, Saeimā sveicot Šveices Konfederācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Valteru Hafneru (Walter Haffner), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

„Pēdējo 20 gadu laikā esam attīstījuši parlamentāro sadarbību dažādos līmeņos - komisiju, atsevišķu deputātu un mums tik ļoti svarīgajā sadarbības formātā ar asociāciju „Pro Baltikum”. Šī asociācija, kas apvieno gan Šveices parlamentāriešus, gan finanšu sektora pārstāvjus un pašvaldību deputātus, ir bijusi aktīva Latvijā jau kopš 1991.gada, un tas ir bijis svarīgs atbalsta mehānisms īpaši pēc neatkarības atgūšanas,” vērtējot abu valstu parlamentāro dialogu, atzina S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja arī pateicās par Šveices sniegto atbalstu demokrātijas stiprināšanas un valsts reformu procesā, tostarp palīdzot modernizēt tiesas, un norādīja, ka Latvija augstu vērtē Šveices finanšu palīdzības programmas ieguldījumu Latvijas attīstībā. Šī gada vasarā noslēdzās piecu gadu Latvijas un Šveices sadarbības programmas finansēšanas periods, kura ietvaros īstenoti projekti 33 miljonu latu apmērā.

Vēstnieks pauda gandarījumu par līdz šim paveikto finanšu palīdzības programmas ietvaros un atzina, ka Latvijas pašvaldības projektu naudu izmanto ļoti radoši, ar salīdzinoši nelieliem līdzekļiem spējot panākt būtiskus rezultātus. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir svarīgi cilvēkiem reģionos piedāvāt iespējas attīstīt uzņēmējdarbību un motivēt jaunu produktu radīšanai, tādējādi samazinot emigrācijas riskus.

Ekonomiskā situācija Latvijā ir nostabilizējusies, un esam atgriezušies uz stabilas izaugsmes ceļa, atzina S.Āboltiņa, informējot, ka parlaments patlaban strādā pie nākamā gada valsts budžeta, kas nu jau top bez starptautisko aizdevēju uzraudzības. Ir ļoti svarīgi izveidot sabalansētu un ilgtspējīgu budžetu, neatkārtojot iepriekš pieļautās kļūdas, kas noveda pie dziļas ekonomiskās recesijas, uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja arī darīja zināmu, ka Latvija sevi ir pieteikusi nākamajai OECD paplašināšanās kārtai. Kā atvērta un liberāla ekonomika Latvija varētu kļūt par labu sadarbības partneri Šveicei OECD ietvaros, uzsvēra S.Āboltiņa, aicinot atbalstīt mūsu kandidatūru diskusijās par organizācijas paplašināšanos.

Pārrunājot Eiropas Savienības (ES) aktuālos jautājumus, amatpersonas bija vienisprātis, ka ir būtiski strādāt pie eirozonas krīzes pārvarēšanas un virzīties uz aizvien ciešāku ES integrāciju. Lai arī Šveice pārskatāmā nākotnē neplāno pievienoties ES, šī valstu savienība Šveicei ir ļoti nozīmīgs partneris, un tās interesēs ir politiski un ekonomiski spēcīga organizācija.

Puses bija vienisprātis, ka laba sadarbība ir izveidojusies arī kultūras un izglītības jomā. S.Āboltiņa pauda, ka vēl plašākas sadarbības iespējas pavērsies 2014.gadā, kad Latvija kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, aicinot arī Šveices iedzīvotājus iepazīt mūsu kultūras bagātības. 

V.Hafners savā diplomātiskajā karjerā ieņēmis dažādus amatus Šveices Ārlietu ministrijā, strādājis federācijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Teherānā, Vašingtonā un Berlīnē, pirms ierašanās Rīgā bijis Šveices vēstnieks Izraēlā. 

 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631943726038/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=cv7MAEljmqk&feature=BFa&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 23.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēdes turpinājums
09:30  Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes studiju kursa studentu vizīte Saeimā
10:30  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde (turpinājums)
12:35  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas - Lukaševicas un Deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu tikšanās ar Vācijas Bundestāga Vācijas-Baltijas parlamentu sadarbības grupas deputātiem
17:00  2024.gada 23.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem