O.Kalniņš: Austrumu partnerības ietvaros Moldova ir Latvijas prioritāte

(30.10.2012.)

„Moldova ir ne vien Latvijas partneris, bet arī sabiedrotais, un arī turpmāk Austrumu partnerības ietvaros sadarbība ar jūsu valsti būs mūsu prioritāte.” Uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš, otrdien, 30.oktobrī, tiekoties ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāja pirmo vietnieku Vladimiru Plahotņuku (Vladimir Plahotniuk) un delegāciju.

Sveicot viesus Saeimas namā, O.Kalniņš Latvijas un Moldovas attiecības raksturoja kā draudzīgas un tuvas, un tās turpina attīstīties pozitīvā virzienā, tostarp parlamentārā līmenī. Savukārt V.Plahotņuks pateicās Latvijai par sniegto atbalstu, īpaši sociālajā un juridiskajā jomā.

Lai arī Eiropas Savienības (ES) dienaskārtības uzmanības centrā šobrīd ir situācija dienvidu valstīs, tostarp Ziemeļāfrikā, tomēr arī Austrumu partnerība joprojām ir ES dienaskārtības prioritāte, tikšanās laikā pauda O.Kalniņš, uzsverot, ka Baltijas valstu, tostarp Latvijas, uzdevums ir to atgādināt citām ES dalībvalstīm. Tāpat Ārlietu komisijas priekšsēdētājs apliecināja Latvijas vēlmi turpināt sadarbību ar Moldovu attīstības sadarbības jomā.

Tikšanās laikā O.Kalniņš pauda gandarījumu par progresu Moldovas un ES sarunās par Asociācijas līguma noslēgšanu un apliecināja Latvijas gatavību dalīties uzkrātajā reformu pieredzē ceļā uz dalību ES un eirozonā. Tāpat Ārlietu komisijas priekšsēdētājs pauda, ka Latvija izprot Moldovas izaicinājumus, jo Latvija līdzīgu ceļu jau mērojusi. Moldovas mērķis iestāties ES ir pozitīvs signāls dalībvalstīm, apliecināja O.Kalniņš, paužot nepieciešamību aicināt arī citas ES dalībvalstis atbalstīt Moldovas integrācijas centienus.

Savukārt Moldovas parlamenta priekšsēdētāja pirmais vietnieks pauda savas valsts ieceri jau nākamajā gadā rīkot neformālu tikšanos ar Moldovas sabiedrotajiem ceļā uz dalību ES, lai pārrunātu Moldovas centienus kļūt par pilntiesīgu ES dalībvalsti.

V.Plahotņuks un viņa vadītā delegācija šī gada 29. un 30.oktobrī uzturas vizītē Latvijā. Moldovas parlamenta priekšsēdētāja pirmo vietnieku vizītē pavada Moldovas parlamenta Ārpolitikas un Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētājs Igors Kormans, Tieslietu, imunitātes jautājumu un amatpersonu apstiprināšanas komisijas loceklis Andrians Kandu, Nacionālās drošības, aizsardzības un sabiedriskās kārtības komisijas sekretārs, Moldovas parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu priekšsēdētājs Jons Butmalajs un Pašvaldību problēmu un reģionālās attīstības komisijas loceklis Valerju Muntjanu.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631880155195/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=aAb24S1ZyYs&feature=plcp&noredirect=1
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde