Āboltiņa sarunā ar Nīderlandes vēstnieku aicina atbalstīt Latvijas uzņemšanu OECD

(28.09.2012.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa piektdien, 28.septembrī, Saeimas namā tikās ar Nīderlandes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Hendriku Geritu Kornēlisu van den Dolu (Hendrik Gerrit Cornelis van den Dool). Divpusējās tikšanās laikā S.Āboltiņa aicināja Nīderlandes vēstnieku atbalstīt Latvijas uzņemšanu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kā arī sarunas laikā pārrunāta eirozonas paplašināšanās. Vēstnieks Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvijas dienaskārtībā šobrīd nozīmīgs ir OECD paplašināšanās jautājums. S.Āboltiņa apliecināja Latvijas interesi pievienoties OECD, paužot gatavību arī dalīties mūsu valsts reformu un krīzes pārvarēšanas pieredzē. „Latvija ir gatava kļūt par pilntiesīgu šīs organizācijas dalībvalsti. Un mēs ceram arī uz Nīderlandes atbalstu sarunu procesā un lēmuma pieņemšanas posmā par Latvijas dalību šajā organizācijā,” teica S.Āboltiņa.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa pauda prieku par Nīderlandes vēstnieka uzņemšanu Saeimas namā zīmīgā dienā. „Finanšu ministrs šodien Saeimā iesniedza nākamā gada valsts budžeta projektu, un mēs to devējam par izaugsmes budžetu. Tāpat šodien parlamentā ir Atvērto durvju diena. Vairākas valsts institūcijas ir atvērtas apskatei, un Saeimas nams tradicionāli ir viens no apmeklētākajiem. Sabiedrības interese par Saeimas namu kā lēmējinstitūciju ir vērā ņemama,” akcentēja S.Āboltiņa. Savukārt vēstnieks uzsvēra, ka Saeimas atvērtība ir demokrātijas apliecinājums.

Nīderlandes vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas sasniegumus kopš valsts neatkarības atjaunošanas, tostarp kļūšanu par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti. H.G.K.van den Dols pauda, ka Latvijas sasniegumi ir iedvesmojošs piemērs citām valstīm.

Sarunas laikā Saeimas priekšsēdētāja norādīja uz Latvijas un Nīderlandes veiksmīgo parlamentāro sadarbību, tostarp Baltijas Asamblejas un Beniluksa parlamenta ietvaros. S.Āboltiņa Latvijas parlamentā ir izveidoto deputātu grupu sadarbībai ar Nīderlandes parlamentāriešiem minēja kā labu priekšnosacījumu vēl ciešākai abu valstu sadarbībai parlamentārā līmenī.

Informējot par situāciju Latvijas ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas ekonomikas pieauguma temps pagājušajā gadā bija straujāks, nekā iepriekš prognozēts, sasniedzot 5,5 procentus. Savukārt 2012.gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta pieaugums bijis augstākais starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, sacīja S.Āboltiņa. „Latvijas mērķis ir pievienoties eirozonai, un pašreizējie makroekonomiskie rādītāji ļauj mums būt optimistiem,” teica S.Āboltiņa. Savukārt vēstnieks apliecināja gatavību dalīties Nīderlandes pieredzē par ceļu uz dalību eirozonā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Nīderlandes vēstnieka kadences laikā Latvijā lgaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi, tostarp Rīgas kļūšana par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā. S.Āboltiņa arī aicināja vēstnieku baudīt plašo kultūras piedāvājumu Latvijā, tostarp apmeklēt nākamajā gadā gaidāmos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkus.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631641912817/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=tfT_nFGYZRA&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā