A.Klementjevs tiekas ar Uzbekistānas parlamenta augstākajām amatpersonām

(25.09.2012.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētajas biedrs Andrejs Klementjevs otrdien, 25.septembrī, darba vizītes Uzbekistānā ietvaros tikās ar Uzbekistānas parlamenta Olij Madžlis (Oliy Majlis) Likumdošanas palātas priekšsēdētāju Diloru Tašmuhamedovu un Senāta priekšsēdētāju Ilgizaru Sabirovu. Tikšanās laikā A.Klementjevs uzsvēra, ka Latvijai Uzbekistāna ir nozīmīgs un perspektīvs sadarbības partneris Centrālāzijas reģionā.

„Latvijas un Uzbekistānas divpusējās attiecības šobrīd raksturojamas kā aktīvas, un pēdējā laika augsta līmeņa delegāciju vizīšu apmaiņa liecina, ka tās kļūst aizvien dinamiskākas. Esmu gandarīts, ka vizītes ietvaros mēs varam nostiprināt un attīstīt abu valstu divpusējo dialogu arī parlamentārā līmenī,” norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Viņš uzsver, ka vēlmi pilnveidot starpparlamentāro sadarbību apliecina arī parakstītais Sadarbības memorands starp abu valstu parlamentu sadraudzības grupām.

Ņemot vērā abu valstu kopīgo vēsturisko pieredzi, A.Klementjevs sarunā ar Uzbekistānas parlamenta amatpersonām apliecināja Latvijas kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts gatavību dalīties reformu pieredzē ar Uzbekistānu. „Latvija ir īstenojusi nozīmīgas reformas, un esam gatavi šajā pieredzē dalīties ar mūsu kolēģiem gan politiskajā, gan arī administrācijas līmenī,” partnerus informēja Saeimas priekšsēdētājas biedrs, norādot, ka esam gatavi sadarboties plaša spektra jautājumos – likumdošanas procesa pilnveidošanā, īpaši sadarbībā ar sociālajiem partneriem un nevalstisko sektoru, informācijas tehnoloģiju izmantošanā, sabiedrības informēšanā, kā arī citās jomās.

Īpaša uzmanība sarunu gaitā tika pievērsta nepieciešamībai attīstīt abu valstu ekonomisko sadarbību. „Plašā līgumtiesiskā bāze rada labus priekšnoteikumus abu valstu ekonomiskās sadarbības tālākai attīstībai. Liela loma ir arī abu valstu stratēģiski nozīmīgajam ģeogrāfiskajam novietojumam - Uzbekistāna ir ievērojams tranzīta mezgls sauszemes ceļā starp Eiropu un Austrumāziju, savukārt Latvijā ir attīstītas ostas un tranzīta infrastruktūra ceļā no Austrumiem uz Eiropas Savienības kopējo tirgu,” uzsvēra A.Klementjevs. Viņš norādīja, ka Latvijas interesi sadarboties apliecina arī uzņēmēji un pašvaldību pārstāvji, kuri kopā ar delegāciju šajā laikā uzturas Uzbekistānā, dibinot sadarbības kontaktus.

Šodien A.Klementjevs tikās arī ar Uzbekistānas ārlietu ministra pirmo vietnieku Vladimiru Norovu. Tikšanās laikā puses bija vienisprātis par potenciālo sadarbību tūrisma un izglītības jomā, ko jau papildina tiešie avioreisi starp abām valstīm. Puses arī pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar saražotās produkcijas pielāgošanas atbilstību Eiropas Savienības standartiem.

Sarunas gaitā Uzbekistānas puse apliecināja ieinteresētību sadarbībai zaļās ekonomikas jautājumos, īpaši atkritumu pārstrādē, ekoloģijā un atjaunojamajos enerģijas resursos, kā arī atzinīgi novērtēja Latvijas vēstnieka un vēstniecības Uzbekistānā darbu.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs no 25. līdz 29.septembrim uzturas darba vizītē Uzbekistānā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631620830811/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde