Āboltiņa aicina Kanādu atbalstīt Latvijas uzņemšanu OECD

(21.09.2012.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa Eiropas Padomes (EP) dalībvalstu parlamentu spīkeru konferences ietvaros piektdien, 21.septembrī, tikās ar Kanādas parlamenta Senāta spīkeru Noelu Kinsellu (Noel Kinsella). Divpusējās tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Kanādas divpusējās attiecības un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) paplašināšanās.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja Kanādu atbalstīt Latvijas uzņemšanu OECD, vēršot uzmanību uz mūsu valsts ekonomisko izaugsmi. „Latvijas ekonomikas pieauguma temps pagājušajā gadā bija straujāks, nekā iepriekš prognozēts, sasniedzot 5,5 procentus. Savukārt 2012.gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta pieaugums bijis augstākais starp Eiropas Savienības dalībvalstīm,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pauda gatavību dalīties mūsu valsts pieredzē krīzes pārvarēšanā. „Latvija ir gatava uzsākt iestāšanās procesu, lai jau tuvākajā laikā kļūtu par pilntiesīgu dalībvalsti. Un mēs ceram arī uz Kanādas atbalstu sarunu procesā par Latvijas dalību šajā organizācijā,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

N.Kinsella augstu novērtēja Latvijas panākumus krīzes pārvarēšanā, uzsverot, ka tas būtu jānovērtē tādai organizācijai kā OECD.

Kanādas Senāta spīkers norādīja, ka viņam joprojām labā atmiņā ir sava vizīte Latvijā 2010.gadā. Tāpat N.Kinsella uzskata, ka abām valstīm ir liels potenciāls ekonomiskajai sadarbībai īpaši transporta un loģistikas jomā. Latvijai ir ļoti izdevīga ģeogrāfiskā atrašanās vieta, kuru noteikti būtu ieinteresētas izmantot Kanādas kuģniecības kompānijas, pauda N.Kinsella.

S.Āboltiņa pateicās Kanādai par atbalstu, gan uzņemot Latvijas emigrantus pēc Otrā pasaules kara, gan pēc mūsu valsts neatkarības atjaunošanas kā pirmajai no G7 dalībvalstīm nodibinot diplomātiskās attiecības un ratificējot NATO iestāšanās protokolus.

N.Kinsella apliecināja, ka Latvijai ir ļoti daudz draugu Kanādā un latviešu kopiena ir ļoti aktīva Kanādas sabiedriskajā un politiskajā dzīvē. 

Sarunā arī tika pārrunāti enerģētikas drošības jautājumi, sadarbība satiksmes jomā un Latvijas iespējas kravu tranzītam uz Afganistanu.

EP parlamentu priekšsēdētāju konference reizi divos gados pamīšus tiek rīkota Eiropas Padomes mītnes vietā Strasbūrā un kādā no EP dalībvalstīm. EP ir dibināta 1949.gadā un ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, kas patlaban apvieno 47 Eiropas valstis. Padomes mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, parlamentāro demokrātiju un tiesiskumu, panākt dalībvalstu sociālo un tiesisko standartu vienotību, veicināt izpratni par Eiropas identitāti, tās vērtībām, aptverot Eiropas tautu dažādās kultūras.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī