Inese Lībiņa-Egnere: Tadžikistānas vēstnieka nozīmēšana paver jaunu lappusi abu valstu attiecībās

(21.09.2012.)
VideoGalerija

Vēstnieka nozīmēšana Tadžikistānas interešu pārstāvēšanai Latvijā ir iespēja būtiski aktivizēt un nostiprināt abu valstu attiecības, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, ceturtdien, 20.septembrī, tiekoties ar pirmo Tadžikistānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Koimdodovu Kozidavlatu (Koimdodov Kozidavlat), kurš Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sveicot viesi Saeimā, I.Lībiņa-Egnere apliecināja Latvijas ieinteresētību attīstīt ciešāku sadarbību ar Tadžikistānu, izmantojot arī Eiropas Savienības Centrālāzijas stratēģijas potenciālu sadarbības veicināšanā un pieredzes apmaiņas realizēšanā. Latvijas un Tadžikistānas attiecības viņa raksturoja kā konstruktīvas un draudzīgas, taču ar neizmantotu sadarbības potenciālu. Saeimas priekšsēdētājas biedre atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta dinamiskākā politiskajā dialogā ar Tadžikistānu, kā arī praktiskajā sadarbībā dažādās nozarēs visos iespējamajos līmeņos – ieskaitot izpildvaru un starpparlamentāro sadarbību, kā arī uzņēmējdarbības jomu.

Puses bija vienisprātis par parlamentu lomu divpusējo attiecību veicināšanā, uzsverot, ka sadarbībai ir ielikti stingri pamati, jo abos parlamentos ir izveidotas deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu. I.Lībiņa-Egnere apliecināja mūsu valsts gatavību dalīties uzkrātajā reformu pieredzē gan parlamenta, gan izpildvaras līmenī.

Patlaban abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjomi ir salīdzinoši nelieli, taču ir labi priekšnosacījumi ciešākai sadarbībai ekonomikā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre. Latvijas puse kā perspektīvu vērtē sadarbību farmācijas nozarē, pārtikas pārstrādes rūpniecībā, tāpat labas sadarbības iespējas ir informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju, būvniecības un celtniecības materiālu ražošanas jomā. Latvija Tadžikistānas uzņēmējiem piedāvā izmantot Eiropas līmenim atbilstošus loģistikas un distribūcijas pakalpojumus, ņemot vērā, ka Latvijas ostas ir laba vieta loģistikas pakalpojumu sniegšanai gan importējot, gan eksportējot kravas no Eiropas Savienības.

Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja, ka Saeima reizi gadā tradicionāli rīko ārpolitikas debates, un aicināja vēstnieku nākamā gada janvārī apmeklēt šo Latvijai nozīmīgo ārpolitikas forumu, lai pārliecinātos, ka aizvien būtiskāku lomu mūsu valsts ārpolitikā ieņem arī sadarbība ar Centrālāzijas reģiona valstīm.

Latvijas un Tadžikistāna diplomātiskās attiecības nodibinājusi 1994.gada 11.maijā. 2007.gada aprīlī darbam Tadžikistānā akreditēts nerezidējošais vēstnieks Igors Apokins, kurš pastāvīgi rezidē Taškentā, Uzbekistānā. Savukārt Koimdodovs Kozidavlats pastāvīgi rezidē Minskā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631580228314/
Viedo no tikšanās pieejams: https://www.saeima.lv/lv/galleries/video/1462
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā