Āboltiņa sarunā ar Somijas vēstnieci uzsver abu valstu ekonomisko sadarbību

(11.09.2012.)
VideoGalerija

Somija ir ne tikai viens no svarīgākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem, bet arī viens no būtiskākajiem investīciju avotiem, un arī nākotnē redzam kaimiņvalsts uzņēmējus kā nozīmīgus investorus. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 11.septembrī, apliecināja, Saeimas namā tiekoties ar Somijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Pirko Hamalainenu (Pirkko Hämäläinen), kura bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

Sveicot viešņu Saeimā, S.Āboltiņa atzina, ka Latvijas un Somijas divpusējās attiecības ir labas un dinamiskas visos līmeņos, arī parlamentārie kontakti ir labi attīstīti. Sarunas laikā puses apliecināja, ka Latvijas un Somijas ciešo politisko sadarbību raksturo aktīva vizīšu apmaiņa. Tāpat puses bija vienisprātis, ka viens no soļiem vēl ciešākas parlamentārās sadarbības veicināšanai būtu abu valstu parlamentu komisiju sadarbība.

Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka šajā vasarā piedalījās Ziemeļvalstu un Baltijas (NB8) parlamentu priekšsēdētāju konferencē Somijā. „Savukārt pagājušajā gadā kopā ar Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentu kolēģiem atzīmējām Latvijas un Igaunijas neatkarības de facto atjaunošanas 20.gadadienu. Tas ir politisks un simbolisks apliecinājums Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ciešajai sadarbībai visu neatkarības gadu garumā,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Informējot par situāciju Latvijas ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas ekonomikas pieauguma temps pagājušajā gadā bija straujāks, nekā iepriekš prognozēts, sasniedzot 5,5 procentus. Savukārt 2012.gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta pieaugums bijis augstākais starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas interesi pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), paužot gatavību arī dalīties mūsu valsts pieredzē krīzes pārvarēšanā. „Latvija ir gatava uzsākt iestāšanās procesu, lai jau tuvākajā laikā kļūtu par pilntiesīgu dalībvalsti. Un mēs ceram arī uz Somijas atbalstu sarunu procesā par Latvijas dalību šajā organizācijā,” teica S.Āboltiņa.

S.Āboltiņa uzsvēra, ka Somijas vēstnieces kadences laikā Latvijā laikā gaidāmi divi nozīmīgi notikumi. „Pēc diviem gadiem Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Mūsu valsts iedzīvotāji ir aktīvi kultūras pasākumu dalībnieki un apmeklētāji, un es vēlos Rīgas kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas ietvaros aicināt arī Somiju aktīvi piedalīties kultūras pasākumos. Kultūra ir tā joma, kurai pat starptautiskā līmenī nav nepieciešams tulkojums,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat S.Āboltiņa informēja, ka 2015.gada pirmajā pusē Latvija pirmo reizi būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, kas ir ļoti svarīgs uzdevums mazai valstij, tāpēc jau ir uzsākts gatavošanās process. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja vēlmi uzklausīt Somijas gūto pieredzi, esot prezidējošai valstij Eiropas Savienības Padomē.

Pirko Hamalainena darbam Somijas vēstniecībā Rīgā akreditēta šī gada 4.septembrī. Studējusi sociālās zinātnes, apguvusi zviedru, angļu, vācu un igauņu valodas. Iepriekš strādājusi Somijas Ārlietu ministrijā, ir bijusi savas valsts diplomātiskā pārstāve Igaunijā, Austrijā, Islandē, strādājusi arī Somijas Apvienoto Nāciju Organizācijas pārstāvniecībā Ņujorkā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas:
https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631510948747/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=hC95treMamk&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”