Āboltiņa: Turkmenistāna ir perspektīvs partneris sadarbībai ekonomikas jomā Centrālāzijas reģionā

(11.09.2012.)
VideoGalerija

Turkmenistāna mūsu valstij ir perspektīvs partneris Centrālāzijas reģionā, un ir radīti visi priekšnoteikumi, lai veidotu aizvien ciešāku sadarbību ekonomikā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, otrdien, 11.septembrī, Saeimas namā tiekoties ar Turkmenistānas prezidentu Gurbanguli Berdimuhamedovu.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā pauda, ka abu valstu vēsturē pirmā Turkmenistānas prezidenta vizīte Latvijā dos impulsu divpusējo attiecību stiprināšanai. Latvijai un Turkmenistānai ir iespējas paplašināt ekonomisko sadarbību un kontaktus starp likumdevējiem, un Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Turkmenistānas parlamentu ir atvērta pieredzes apmaiņai, uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka svarīgs priekšnoteikums ekonomisko sakaru attīstībai ir līgumtiesiskās bāzes papildināšana, paužot gandarījumu, ka prezidenta vizītes ietvaros parakstīta konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu.

Pārrunājot ekonomisko sadarbību, S.Āboltiņa kā perspektīvākās jomas minēja transportu, tranzītu un ostas, aicinot Turkmenistānas uzņēmējus izmantot Eiropas līmeņa loģistikas un distribūcijas pakalpojumus – gan ievedot, gan izvedot kravas no Eiropas Savienības.

Puses bija vienisprātis, ka būtiska nozīme ekonomisko saišu stiprināšanā ir šajās dienās notikušajai Latvijas – Turkmenistānas Starpvaldību komisijas pirmajai sēdei par ekonomiskās, rūpnieciskās un zinātniski tehniskās sadarbības jautājumiem.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāta iespēja nākotnē intensificēt sadarbību augstākās izglītības jomā.

Turkmenistānas Republikas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs šī gada 11.un 12.septembrī uzturas oficiālā vizītē Latvijā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631510948747/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=_RZlDrwedVU&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”