Inese Lībiņa-Egnere tiekas ar Taizemes Karalistes Senāta vicespīkeri

(10.09.2012.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, pirmdien, 10.septembrī, Saeimā tiekoties ar Taizemes Karalistes Senāta vicespīkeri Porntipu Loviru Čanratanaprīdu (Pornthip Lowira Chanratanapreeda), pārrunāja abu valstu sadarbību ekonomikā, kultūrā un izglītībā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda prieku par Taizemes parlamenta delegācijas uzņemšanu Saeimas namā zīmīgā laikā – pirms divdesmit viena gada 9.septembrī Taizeme atzina Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka Taizeme arī bija viena no pirmajām Āzijas valstīm, kas atzina Latvijas valsts dibināšanu 1921.gadā.

Amatpersonas bija vienisprātis par nepieciešamību veicināt sadarbību kultūrā, izglītībā un ekonomikā. Latvija var kļūt par pievilcīgu tūrisma galamērķi ceļotājiem no Taizemes, un īpaši piesātinātu piedāvājumu saviem viesim Latvija sniegs 2014.gadā, Rīgai kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Tāpat puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Taizemei ir labi priekšnosacījumi sadarbības paplašināšanai izglītības jomā. Sarunas laikā I.Lībiņa-Egnere pauda gandarījumu, ka studenti no Taizemes izvēlas studēt Latvijā, tādējādi novērtējot augstākās izglītības iespējas mūsu valstī. I.Lībiņa-Egnere apliecināja, ka vairākas Latvijas augstākās izglītības iestādes ir ieinteresētas vēl ciešākā sadarbībā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre atzina, ka Latvijai un Taizemei ir labi priekšnosacījumi arī ekonomiskās sadarbības paplašināšanai. Āzijas tirgus ir ātri augošs, savukārt Latvijas uzņēmēji aktīvi meklē jaunus eksporta tirgus. Viens no soļiem sadarbības stiprināšanai būtu Taizemes uzņēmēju vizīte Latvijā, sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Pārrunājot divpusējo attiecību nozīmi, I.Lībiņa-Egnere apliecināja, ka Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Taizemes parlamentu, savukārt Taizemes Senāta vicespīkere, uzsverot abu pušu sadarbības neizmantoto potenciālu, apliecināja vēlmi arī Taizemes parlamentā izveidot šādu sadarbības grupu, kas stiprinātu sadarbību ar Latviju.

Arī deputātu grupas sadarbībai ar Taizemes parlamentu grupas vadītāja vietnieks Aleksandrs Sakovskis un deputāts Kārlis Eņģelis (RP) atzīmēja Latvijas un Taizemes potenciālu ekonomiskās sadarbības paplašināšanai, tostarp Latvijas eksporta apjoma palielināšanai uz Taizemi.

A.Sakovskis uzsvēra, ka, aizvien attīstoties globalizācijai, attālumi starp valstīm sarūk, kas paver plašākas iespējas valstu, tostarp Latvijas un Taizemes, savstarpējai sadarbībai ekonomikā. Savukārt deputāts K.Eņģelis sacīja, ka Latvija ir viena no tām Eiropas valstīm, kas pēdējos gados veiksmīgi pārvarējusi finanšu un ekonomisko krīzi. Šī Latvijas pieredze apliecina, ka mūsu valsts nav tā Latvija, kas bija pirms dažiem gadiem, bet gan pieredzes bagātāka un spēcīgāka, uzsvēra K.Eņģelis.

Taizemes augstākā likumdošanas vara ir divpalātu parlaments Nacionālā Asambleja, kuru veido Pārstāvju palāta un Senāts. Pārstāvju palātā strādā 500 deputāti, kuri tiek ievēlēti tiešās vēlēšanās uz četriem gadiem. Senātā ir 150 deputāti, kas tiek ievēlēti uz sešiem gadiem, no kuriem 77 deputāti tiek ievēlēti tiešās, bet 73 – netiešās vēlēšanās.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas:
https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631495922952/
Video no tikšanās:

https://www.youtube.com/watch?v=Bc7hJgK4tdA&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā