Āboltiņa sarunā ar jauno vēstnieci: Vācija Latvijai ir nozīmīgs stratēģiskais partneris

(22.08.2012.)
VideoGalerija

Ciešas attiecības ar Vāciju ir mūsu valsts ārpolitikas prioritāte, un parlamentu sadarbība ir ļoti būtiska, turpinot attīstīt abu valstu stratēģisko partnerību. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa apliecināja, trešdien, 22.augustā, Saeimas namā tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Andreu Joannu Mariu Viktorīnu (Andrea Joana-Maria Wiktorin), kura bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

Abu valstu politiskie kontakti ir patiesi intensīvi, par ko liecina gan šonedēļ Rīgā gaidāmā Vācijas ārlietu ministra Gido Vestervelles (Guido Westervelle) tikšanās ar Baltijas valstu ārlietu ministriem, gan septembrī plānotā Bundestāga deputātu vizīte Latvijā, atzina S.Āboltiņa. Pārrunājot parlamentāro sadarbību, puses bija vienisprātis, ka par ciešo sadarbību starp likumdevējiem liecina intensīvie kontakti kā parlamentu spīkeru, tā komisiju un sadarbības grupu līmenī.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka jau kopš neatkarības atjaunošanas Vācija mūsu valstij ir viens no nozīmīgākajiem ekonomiskajiem partneriem. Vācu investori bija vieni no pirmajiem, kas uzdrīkstējās ienākt mūsu tirgū, un pa šiem gadiem ir izveidota noturīga, intensīva un dinamiska tirdzniecības un investīciju sadarbība. Vācija patlaban ir sestais lielākais investors Latvijas ekonomikā, taču paši vācu uzņēmēji atzīst, ka mums joprojām ir neizmantots potenciāls.

Vēstniece pauda gandarījumu, ka Latvija ir iesaistījusies starptautiskajā parlamentu stipendiju programmā, piedāvājot iespēju Saeimā stažēties vācu studentiem. S.Āboltiņa informēja, ka jau septembra sākumā praksi Saeimā uzsāks divi jaunieši no Vācijas. Viņiem būs iespēja iepazīt deputātu ikdienas darbu, Latvijas politisko sistēmu un kultūras dzīvi, kā arī apmeklēt lekcijas Latvijas Universitātē.

Vācijas parlamenta uzsāktā stipendiju programma ir sniegusi jau vairāk nekā 50 jauniešiem no Latvijas iespēju iepazīt Vācijas Bundestāga darbu un sabiedrisko dzīvi, vairākus mēnešus līdzdarbojoties parlamentu deputātu birojos.

Vēstniece kā vienu no sava darba prioritātēm minēja sadarbību izglītībā, veicinot vācu valodas apguvi un palīdzot Latvijai pārņemt Vācijas veiksmīgo pieredzi profesionālās izglītības jomā. Kā nozīmīgu apliecinājumu abu valstu ciešajām attiecībām A.Viktorīna uzsvēra spēcīgo partnerību starp abu valstu pilsētām, kas nodrošina iespēju veidot personīgus un lietišķus kontaktus starp abu valstu pašvaldībām un iedzīvotājiem.

S.Āboltiņa atzina, ka abas valstis tradicionāli saista cieša sadarbība kultūrā, bet Rīgas kļūšana par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā paver vēl plašākas iespējas jauniem sadarbības projektiem.

Andrea Viktorīna darbam Vācijas vēstniecībā Rīgā akreditēta šī gada 10.jūlijā. Studējusi vācu valodu un vēsturi, iegūstot pedagoga kvalifikāciju. Iepriekš strādājusi Vācijas Ārlietu ministrijā, ir bijusi savas valsts diplomātiskā pārstāve Armēnijā, darbojās arī Vācijas vēstniecībās Minskā un Hāgā, bet no 1992.līdz 1995.gadam strādāja Vācijas pārstāvniecībā Rīgā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631189951482/with/7837156034/
Video no tikšanās: https://www.youtube.com/watch?v=e6hRqbkeyJE&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas