Āboltiņa: Baltijas valstu sadarbībai būtiska nozīme sarunās par ES daudzgadu budžetu

(28.05.2012.)
VideoGalerija

Aktīva Baltijas valstu parlamentu sadarbība Eiropas Savienības (ES) līmenī palielina iespējas sekmīgi aizstāvēt nacionālās intereses būtiskos ES dienaskārtības jautājumos, tostarp nozīmīgajās sarunās par kohēzijas finansējuma un lauksaimniecības tiešmaksājumu apjomu nākamajā ES daudzgadu budžetā. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien, 28.maijā, uzsvēra, tiekoties ar Lietuvas Republikas ārlietu ministru Audroņu Ažubali (Audronius Ažubalis).

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa abu valstu attiecības raksturoja kā lieliskas un ļoti aktīvas. Ekonomikas jomā Lietuva ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris, savukārt politiskos kontaktus raksturo aktīva divpusējo vizīšu apmaiņa un cieša reģionālā sadarbība.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību uzturēt regulāras konsultācijas starp Latviju un Lietuvu par aktuāliem ES dienaskārtības jautājumiem visos politikas līmeņos, tostarp parlamentārajā. Sarunās par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam abu valstu prioritāte ir kohēzijas finansējuma saglabāšana vismaz līdzšinējā apmērā, kā arī lauksaimniecības tiešmaksājumu būtiska palielināšana.

„Krīzes laikā tieši kohēzijas finansējums bija lielākās mūsu valstij pieejamās investīcijas, kas līdz ar atbildīgu finanšu politiku palīdzēja pārvarēt ekonomisko lejupslīdi. Kohēzijas finansējuma loma mūsu ekonomikā ir ļoti nozīmīga, tādēļ arī jaunajā daudzgadu budžetā tā apjomu nedrīkst samazināt. Savukārt lauksaimniecības tiešmaksājumu palielināšana nepieciešama, lai novērstu nevienlīdzīgās konkurences apstākļus, kādos ilgstoši spiesti strādāt Latvijas lauksaimnieki,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat S.Āboltiņa sarunas gaitā apliecināja Latvijas gatavību sadarboties ar Lietuvu, gatavojoties prezidentūrai ES Padomē, kuru mūsu valsts vadīs 2015.gada pirmajā pusē. Latvija ir ieinteresēta pārņemt Lietuvas pieredzi, kas gūta, gatavojoties prezidentūrai 2013.gada otrajā pusē, pauda Saeimas priekšsēdētāja.   

Pārrunājot parlamentāro sadarbību, S.Āboltiņa akcentēja līdzšinējo sekmīgo sadarbību parlamentu priekšsēdētāju un komisiju, kā arī reģionālajā līmenī - Baltijas Asamblejā un tā dēvētajā NB8 formātā, kur tiekas trīs Baltijas valstu un piecu Ziemeļvalstu parlamentārieši.  

Tikšanās laikā pārrunāti arī līdz šim neatrisinātie Latvijas – Lietuvas robežlīguma, kā arī dzelzceļa līnijas Mažeiķi – Latvijas robeža jautājumi. S.Āboltiņa norādīja, ka Latvija no Lietuvas puses sagaida progresu dzelzceļa līnijas atjaunošanā.    

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629933758066/with/7286525474/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=Zh3wAg2SmDA&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 22.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde (turpinājums)
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātu tikšanās ar Francijas Republikas ārējās tirdzniecības, frankofonijas un Francijas valstspiederīgo ārzemēs ministru Franck Riester
15:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas kopsēde