Ārlietu komisijas deputāti ar Ungārijas parlamentāriešiem pārrunā aktuālos ES jautājumus

(16.05.2012.)
Galerija

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 16.maijā, tiekoties ar Ungārijas parlamenta Ārlietu komisijas delegāciju, pārrunāja aktuālos Eiropas Savienības (ES) dienaskārtības jautājumus.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš tikšanās laikā abu valstu attiecības raksturoja kā ļoti labas un ciešas. „Latvijai un Ungārijai ir līdzīga vēsturiskā pieredze, daudz kopīgu interešu Eiropas Savienībā un NATO, un abas valstis saskaras ar līdzīgiem ekonomiskajiem un politiskajiem izaicinājumiem gan nacionālajā, gan Eiropas līmenī,” teica O.Kalniņš.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs apliecināja Latvijas ieinteresētību pārņemt Ungārijas pieredzi, gatavojoties un vadot ES Padomes prezidentūras darbu. Latvija ES prezidējošā valsts būs 2015.gada pirmajā pusē, savukārt Ungārija ES prezidentūru vadīja pagājušā gada pirmajā pusgadā.

Pārrunājot aktuālos eirozonas stabilitātes un ES dalībvalstu fiskālās disciplīnas jautājumus, O.Kalniņš darīja zināmu, ka ceturtdien, 17.maijā, Saeima pirmajā lasījumā skatīs likumprojektu ar kuru mūsu valsts ratificē 25 dalībvalstu parakstīto ES Fiskālās disciplīnas līgumu. Mūsu valsts jau realizē atbildīgu fiskālo politiku, kādu līgums prasa no eirozonas valstīm, pauda O.Kalniņš, akcentējot, ka Latvija veic arī ekonomikas stimulēšanas pasākumus, tostarp nodokļu samazināšanu.

Arī komisijas deputāts Valdis Zatlers (ZRP) norādīja, ka Latvija pagājušajā gadā slēgusi starptautiskā aizdevuma programmu, un šobrīd jau mūsu valstij ir visstraujāk augošā ekonomika visā ES. Latvijas piemērs liecina, ka atbildīga fiskālā politika var būt sekmīga un palīdz atjaunot ekonomikas izaugsmi, uzsvēra V.Zatlers.

Savukārt Ungārijas parlamentārieši sarunas gaitā darīja zināmu, ka Ungārija aktīvi strādā, lai novērstu radušās domstarpības ar Eiropas Komisiju par Ungārijas Centrālās bankas neatkarību, tiesnešu pensionēšanos un citiem jautājumiem.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas:
https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629752770330/with/7208315462/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde