Āboltiņa: Ukraina Latvijai ir prioritārs sadarbības partneris

(10.02.2012.)
Galerija

Ciešu attiecību veidošana ar Ukrainu ir viena no Latvijas prioritātēm. To nosaka mūsu ģeogrāfiskā tuvība, pagātnes mantojums, ekonomiskā sadarbība un jo īpaši - ukraiņu kopiena Latvijā. Latvija lepojas ar daudzskaitlīgo un aktīvo ukraiņu diasporu, kas būtiski bagātina Latvijas sabiedrisko un kultūras dzīvi, tiekoties ar Ukrainas premjerministru Mikolu Azarovu (Mykola Azarov), piektdien, 10.februārī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa pauda, ka M.Azarova vizīte Latvijā ir vēsturisks notikums, jo ir pirmā Ukrainas premjerministra vizīte kopš mūsu valsts neatkarības atjaunošanas, turklāt notiek abu valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas 20.gadadienas priekšvakarā.

M.Azarovs sarunas laikā sniedza ieskatu Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) attiecību attīstībā, tostarp informējot par ES – Ukrainas asociācijas līguma sarunu pabeigšanu.

Saeimas priekšsēdētāja Ukrainas premjerministram apliecināja Latvijas konsekvento atbalstu Ukrainas centieniem tuvināties Eiropas Savienībai. „Mēs zinām, ka ciešāku attiecību veidošana ar Eiropas Savienību nav iespējama bez reformām un bez tiesiskuma stiprināšanas. Valsts pārvaldes reformu procesā esam uzkrājuši vērtīgu pieredzi, ar kuru esam gatavi dalīties,” teica S.Āboltiņa. Tāpat Latvija visos ES politikas līmeņos aktīvi atbalsta ES Austrumu partnerības politiku, kuras ietvaros ES veido attiecības ar Ukrainu, Baltkrieviju, Moldovu, Gruziju, Armēniju un Azerbaidžānu.

Pārrunājot sadarbību kultūrā un izglītībā, S.Āboltiņa pauda Latvijas interesi būtiski papildināt ukraiņu grāmatu krājumu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. „Ukraiņi ir trešā lielākā etniskā kopiena mūsu valstī, un brīvi pieejama literatūra ukraiņu valodā būtu vērtīgs ieguvums gan Latvijā dzīvojošajiem ukraiņiem, gan ikvienam, kurš interesējas par ukraiņu valodu, kultūru un vēsturi,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. 

S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka starp abām valstīm ir izveidojies aktīvs politiskais dialogs, ko apliecina arī aktīvā vizīšu apmaiņa, tostarp parlamentu līmenī. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka priecāsies uzņemt Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu (Volodymyr Lytvyn), kurš šogad varētu vizītē apmeklēt Latviju.

Tāpat tikšanās laikā amatpersonas lielu uzmanību pievērsa ekonomiskās sadarbības stiprināšanai. S.Āboltiņa pauda cerību, ka abu valstu ekonomiskos kontaktus vēl vairāk sekmēs iecerētā Latvijas Ārējās ekonomiskās pārstāvniecības atvēršana Ukrainā. Ukraina ir Latvijas piektais nozīmīgākais ārējās tirdzniecības partneris to valstu vidū, kuras neietilpst ES, un abu valstu sadarbībai ekonomikā ir labs izaugsmes potenciāls.

„Esmu pārliecināta, ka jūsu vizīte būs labs impulss Latvijas un Ukrainas divpusējo politisko un ekonomisko attiecību tālākai stiprināšanai, it īpaši ekonomikā. Redzam Ukrainu kā nozīmīgu un perspektīvu ekonomiskās sadarbības partneri,” tikšanās laikā teica S.Āboltiņa.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629258243155/with/6851734787/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde