Imants Lieģis gandarīts par ES komisāra atbalstu lauksaimniecības maksājumu izlīdzināšanas jautājumā

(03.06.2011.)

Latvijas zemniekiem ir labas izredzes nākamā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta ietvaros saņemt daudz lielākus lauksaimniecības tiešos maksājumus par hektāru, norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis, paužot gandarījumu par tikšanos ar ES Budžeta un finanšu plānošanas komisāru Janušu Levandovski (Janusz Lewandowski).

„Budžeta komisārs Levandovskis pauda izpratni par Latvijas vēlmi pārtraukt līdzšinējo netaisnīgo politiku, kad Latvijas zemnieki saņem vienus no vismazākajiem platībmaksājumiem par hektāru visā Eiropas Savienībā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs, kurš sarunā komisāram akcentēja Latvijas apņēmību šo politiku mainīt.

„Komisāra teiktajā bija visai skaidras indikācijas, ka nākamajā daudzgadu budžeta ietvarā Latvija var rēķināties ar tiešmaksājumu pieaugumu. Saruna ar komisāru bija īpaši būtiska, ņemot vērā, ka jau šī mēneša beigās Komisija nāks klajā ar Eiropas Savienības jaunā daudzgadu budžeta 2014. līdz 2020.gadam priekšlikumu,” norāda I.Lieģis.

Pat ja ES jaunajā daudzgadu budžetā lauksaimniecības finansējuma kopējais apjoms tiktu samazināts, tas noteikti nenotiktu uz jauno dalībvalstu, tostarp Latvijas, rēķina, komisāra teikto akcentē I.Lieģis.

Komisijas priekšsēdētājs arī atzīmē, ka tikšanās laikā puses bija vienisprātis, ka arī turpmāk kohēzijas politikas mērķim jābūt nevienlīdzības mazināšanai starp ES dalībvalstīm, kas pilnībā saskan ar Latvijas pozīciju. Komisārs aicināja Latviju diskusijā ES Padomē atbalstīt Eiropas Komisijas nostāju, lai kohēzijas politika nākotnē būtu vērsta uz attīstību. Tāpat komisārs sarunā uzsvēra, ka Briselē ļoti atzinīgi tiek vērtēts Latvijas līdz šim paveiktais ekonomiskās recesijas pārvarēšanā.  

Sarunā ar ES budžeta un finanšu plānošanas komisāru J.Levandovski ceturtdien, 2.jūnijā, piedalījās arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Vucāns un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Arvils Ašeradens.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī