Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze ar Kipras vēstnieku pārrunā valstu sadarbību Eiropas Savienībā

(10.05.2011.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze otrdien, 10.maijā, tiekoties ar Kipras Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Georgu Hakali (George Chacalli), pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, tostarp sadarbību Eiropas Savienības (ES) līmenī un ekonomisko kontaktu veicināšanas iespējas.

Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Kipras attiecības veidojušās aktīvas un tām ir labs attīstības potenciāls. Būtiska ir abu valstu sadarbība ES, jo Lisabonas līgums arī nelielām valstīm sniedz labas iespējas, aktīvi sadarbojoties, sekmīgi aizstāvēt savas nacionālās intereses ES, pauda G.Daudze. Saeimas priekšsēdētājas biedrs atzīmēja, ka Latvija būs ieinteresēta pārņemt Kipras pieredzi ES prezidentūras vadīšanā. Kipra ES prezidējošās valsts pienākumus pildīs 2012.gada otrajā pusē, savukārt Latvijas ES prezidentūra būs 2015.gada pirmajā pusgadā.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs sarunā vērsa uzmanību uz iespējām veicināt abu valstu sadarbību ekonomikā, tostarp akcentējot Latvijas ostu priekšrocības un tranzītbiznesa infrastruktūru. G.Daudze uzsvēra Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli un ievērojamo pieredzi tranzītā un loģistikā. Vēstnieks atzina, ka Kipra, kurai ir pasaulē sestā lielākā kuģu flote, ar interesi izvērtē Latvijas tranzītbiznesa nozares sniegtās iespējas aktivizēt ekonomiskos sakarus.

Kā vēl vienu perspektīvu abu valstu ekonomiskās sadarbības jomu G.Daudze minēja tūrismu, atzīmējot, ka Kipra ir iecienīts tūrisma galamērķis Latvijas iedzīvotājiem. Savukārt vēstnieks darīja zināmu, ka arī Kipras iedzīvotāji un tūrisma kompānijas pēdējā laikā izrādot aizvien lielāku interesi par ceļošanas iespējām uz Latviju. Skandināviju kā brīvdienu galamērķi Kipras iedzīvotāji nereti atzīst par relatīvi dārgu, tādēļ tiek izvēlētas Baltijas valstis, kuras ir tikpat pievilcīgas, bet ceļojuma izmaksas ir salīdzinoši mazākas, pauda vēstnieks.

Tāpat sarunā pārrunāta Latvijas un Kipras parlamentārā sadarbība. Par labu parlamentārās sadarbības modeli puses atzina abu valstu deputātu kontaktu veidošanu Eiropas lietu komisiju un Ārlietu komisiju līmenī.

Ar Kipras vēstnieku šodien tikās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis un Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Kipras parlamentu priekšsēdētājs Igors Meļņikovs.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626564184283/with/5706104853/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/1/a_qMtzMjPi4
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt