Saeimas deputāti ar Piebalgu pārrunā attīstības sadarbības jautājumus

(18.03.2011.)

Latvija attīstības sadarbības politikas ietvaros var sekmīgi nodot citām valstīm savu unikālo demokrātisko reformu pieredzi, un šajā procesā īpaša loma ir arī parlamentam. To piektdien, 18.martā, tiekoties ar Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas deputātiem, uzsvēra Eiropas Savienības (ES) attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs.

Attīstības sadarbības mērķis ir sniegt palīdzību trūcīgām un mazāk attīstītām valstīm, veicinot to ilgtermiņa sociālo un ekonomisko attīstību. Tā ir politika, kas palīdz samazināt riskus pasaulē, jo atbalsts šīm valstīm sniedz ieguldījumu visas pasaules drošībā, sēdē uzsvēra A.Piebalgs.

Pārrunājot Latvijas līdzdalību attīstības sadarbībā, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš darīja zināmu, ka Saeima jau ilgstoši piedalās attīstības sadarbības projektos Gruzijā un Ukrainā, sniedzot atbalstu šo valstu parlamentiem. Arī patlaban Saeima ar Moldovas parlamentu iesaistījusies lielā sadarbības projektā, kuru finansē Eiropas Padome.

A.Piebalgs sarunā uzsvēra, ka Latvija attīstības valstīm var palīdzēt ne tikai ar programmu finansēšanu, kur mūsu valsts iespējas ir ierobežotas, bet arī ar savas reformu pieredzes nodošanu. Latvijai ir unikāla pieredze, ko nodot citām valstīm, jo mūsu valstī veiktas sekmīgas reformas pārejā uz demokrātiju un tirgus ekonomiku, pauda komisārs.

„Latvijai ir labs potenciāls, lai tās karogs parādītos attīstības sadarbības projektos Moldovā, Tadžikistānā, citās postpadomju bloka valstīs,” uzsvēra ES attīstības politikas komisārs. Demokrātisko reformu pieredzes nodošanā īpaša loma ir Saeimai, atzīmēja A.Piebalgs. „Tieši parlaments ir demokrātiskās dzīves centrs,” teica ES komisārs.

Saeimas deputāti ar komisāru pārsprieda arī aktuālos ES dienaskārtības jautājumus, tostarp, jaunā ES daudzgadu budžeta pieņemšanas gaitu un ES Kopējās lauksaimniecības politikas reformu. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis akcentēja sarunā gūto apliecinājumu ES vienotās valūtas eiro stabilitātei, kā arī nepieciešamību Latvijas parlamenta līmenī intensificēt debates par ES daudzgadu budžetu un konkurētspēju.

Sēdē piedalījās arī nevalstisko organizāciju pārstāvji no Latvijas Platformas attīstības sadarbībai.


Foto no tikšanās pieejams: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626292387884/with/5537002766/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/D_bHc6xyHXk
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt