Imants Lieģis Vācijas vēstnieku informē par Latvijas nostāju ES lauksaimniecības politikā

(14.12.2010.)

Nepieciešams izlīdzināt Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības tiešmaksājumus, lai arī Latvijas lauksaimnieki saņemtu tikpat, cik veco dalībvalstu zemnieki. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis uzsvēra otrdien, 14.decembrī, tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Klausu Burkhardu (Klaus Burkhardt).

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs vēstnieku iepazīstināja ar Latvijas viedokli par ES kopējās lauksaimniecības politikas reformu, kā arī citiem aktuāliem ES dienaskārtības jautājumiem.

Līdzšinējā ES lauksaimniecības politika Latvijas lauksaimniekiem nav bijusi taisnīga, mūsu valsts zemnieki patlaban saņem vismazākos ES lauksaimniecības maksājumus, un šo situāciju nepieciešams mainīt, sarunā uzsvēra I.Lieģis. Komisijas priekšsēdētājs arī skaidroja, ka lauksaimniecība un pārtikas rūpniecība ieņem būtisku vietu Latvijas tautsaimniecības struktūrā un līdzšinējā ES lauksaimniecības politika mazinājusi mūsu zemnieku konkurētspēju vienotajā tirgū.

Pārrunājot Latvijas un Vācijas parlamentāros kontaktus, puses bija vienisprātis, ka nepieciešams veicināt ciešāku abu parlamentu Eiropas lietu komisiju sadarbību.

Runājot par ES enerģētikas politikas jautājumiem, I.Lieģis akcentēja Latvijas ieinteresētību dažādot energoresursu piegāžu avotus, lai mazinātu atkarību no viena piegādātāja. Komisijas priekšsēdētājs arī pauda viedokli, ka Latvija būtu piemērotākā vieta jauna sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecībai, jo mūsu valstij ir virkne ģeogrāfisku un ekonomisku priekšrocību.

Tāpat sarunā tika skarti ES kopējās ārējās un drošības politikas jautājumi, īpašu uzmanību veltot ES un NATO sadarbībai.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā