Saeimā viesojas ASV Valsts kases sekretāra vietnieks

(16.11.2010.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 16.novembrī, tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Valsts kases sekretāra vietnieku Nilu Volinu (Neal S.Wolin). Ar ASV amatpersonu un viņa vadīto delegāciju tikās arī Saeimas frakciju vadība, kā arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs. 

Sveicot viesus Saeimā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka vizīte notiek īpašā brīdī – pavisam nesen sācis darbu parlamenta jaunais sasaukums, savukārt valdība strādā pie nākamā gada valsts budžeta projekta izveides, kurā tiks turpināts uzsāktais ekonomikas atveseļošanas un izaugsmes veicināšanas kurss.

„Jūsu vizīte, tāpat kā ASV prezidenta Baraka Obamas personīgs apsveikums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim saistībā ar veiksmīgi uzsākto reformu kursu un tā turpināšanai saņemto vēlētāju uzticību, ir svarīgs novērtējums Latvijas paveiktajam ekonomiskās krīzes seku pārvarēšanā un ekonomikas izaugsmes veicināšanā,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija un ASV ir stratēģiski partneri, un mūsu valstij ir būtiski veidot ciešas attiecības ar ASV visās jomās, tostarp stiprināt parlamentārās saites ar jauno ASV Kongresa sastāvu. Tāpat Latvijai ir būtiski apliecināt sevi kā uzticamu sabiedroto, kas pilda savas saistības un sniedz ieguldījumu globālās drošības sistēmā, ko apliecina parlamenta nesenais lēmums pagarināt mandātu Latvijas militāro spēku klātbūtnei Afganistānā.

Ir svarīgi veicināt arī abu valstu ekonomisko sadarbību, uzsvēra S.Āboltiņa, norādot, ka Latvijai ir būtiska ASV investīciju klātbūtne. Viena no jomām, kurā iespējams veidot ciešāku sadarbību, ir enerģētikas sektors.

N.Volins atzina, ka Latvijai un ASV ir izveidojusies cieša partnerība vairākās nozīmīgās jomās un izteica pateicību par Latvijas ieguldījumu, piedaloties NATO vadītajā miera uzturēšanas misijā Afganistānā.  

Pievēršoties norisēm Latvijas tautsaimniecībā, ASV Valsts kases sekretāra vietnieks augstu novērtēja mūsu valsts paveikto, pēc tik straujas ekonomikas lejupslīdes atgriežoties uz izaugsmes ceļa un atgūstot konkurētspēju. Lai arī Latvijai bija jāpieņem ļoti nepopulāri un sāpīgi lēmumi, tagad var redzēt pirmos smagā darba augļus, norādīja ASV amatpersona.

Diskusijā ar Saeimas frakciju pārstāvjiem pārrunāts darbs pie 2011.gada valsts budžeta, caur Latviju īstenotais NATO nemilitāro kravu tranzīts, vēlēšanu sistēma Latvijā un ASV, kā arī virkne citu jautājumu.  

ASV Valsts kases sekretāra vietnieks vizītē ieradies, lai pārrunātu ekonomiskās un finanšu stabilizācijas pasākumus Baltijas valstu reģionā. N.Volins šajā amatā strādā kopš 2009.gada maija. Iepriekš bijis ASV prezidenta Baraka Obamas palīga vietnieks un prezidenta padomnieka vietnieks ekonomikas jautājumos.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625398358690/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB#p/a/u/0/wwJK0TIUAfY
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt