D.Mieriņa un Z.Kalniņa-Lukaševica Saeimā ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidentu spriež par demokrātijas noturības stiprināšanu

(23.10.2024.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa un Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica trešdien, 23.oktobrī, parlamentā uzņēma Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidentu Teodoru Rusopulu (Theodoros Rousopoulos), lai spriestu par demokrātijas noturības stiprināšanas jautājumiem. Asamblejas prezidents parlamentā ieradies Starptautiskās Krimas platformas trešā parlamentārā samita ietvaros, kas rīt Ukrainas atbalstam norisināsies Rīgā.

“Mēs ceram, ka Krievija tiks sakauta pēc iespējas drīzāk. Mums ir jāturpina izgaismot Krievijas pastrādātie noziegumi, jāveido īpašs tribunāls to iztiesāšanai, kā arī jārod iespēja Ukrainas atbalstam novirzīt iesaldētos Krievijas aktīvus,” pauda Saeimas priekšsēdētāja. D.Mieriņa pateicās asamblejai par atbalstu tribunāla izveidei Eiropas Padomes paspārnē, kā arī akcentēja asamblejas spēku plašāk izgaismot Krievijas pastrādātos cilvēktiesību pārkāpumus Ukrainā.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvija 0,25 procentus no sava iekšzemes kopprodukta novirza Ukrainas atbalstam, savukārt trīs procentus iegulda savā aizsardzībā. “Tie ir daži piemēri, kā varam stiprināt mūsu aizsardzības spējas, vienlaikus tuvinot Ukrainas uzvaru,” pauda D.Mieriņa.

Asamblejas prezidents atzīmēja, ka demokrātija ir vērtība, kuru nedrīkst uztvert kā pašsaprotamu. Par to ir jācīnās katru dienu un, palīdzot Ukrainai, mēs palīdzam demokrātijai.

Pusēm pārrunājot Krievijas īstenotos hibrīddraudus, Z.Kalniņa-Lukaševica īpaši akcentēja nesenās vēlēšanas un referendumu Moldovā. “Moldova piedzīvoja bezprecedenta uzbrukumu tās demokrātijai no Krievijas un tās atbalstītām personām. Par spīti tam vairākums pauda stingru atbalstu Moldovas mērķim iestāties Eiropas Savienībā. Dezinformācija, apjomīga balsu pirkšana, ieguldot desmitiem miljonus eiro nelikumīga finansējuma, mākslīgā intelekta radīts viltus saturs un pat īpaša apmācību programma potenciāliem nemiera cēlājiem un sabotāžu organizatoriem – tie visi ir elementi pret Moldovu īstenotajam Krievijas hibrīduzbrukumam,” pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre.

“Mums jāapzinās, ka līdzīgu taktiku centīsies izmantot atkārtoti gan Moldovā, gan citās Eiropas valstīs. Tādēļ mums visiem spēkiem jāstiprina valstu un sabiedrības noturība pret ļaunprātīgu ārvalstu iejaukšanos demokrātiskos procesos. Demokrātijā izvēle pieder pilsoņiem, tā nevar tikt atdota Kremļa un tā algotņu rokās,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica. Asambleja Z.Kalniņai-Lukaševicai ir uzticējusi īpaša ziņojuma par ļaunprātīgas ārvalstu iejaukšanās draudiem demokrātijai sagatavošanu un rekomendāciju izstrādi Eiropas valstu valdībām cīņai ar šo fenomenu.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētājas biedri ar asamblejas prezidentu parlamentā tikās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs, asamblejas Latvijas delegācijas vadītājas vietnieks Edmunds Cepurītis, kā arī delegācijas pastāvīgais pārstāvis Andris Bērziņš un pastāvīgo pārstāvju aizstājēji Jurģis Klotiņš un Aiva Vīksna.

 

Foto https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720321450589
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 26.oktobrī