Daiga Mieriņa Albānijas prezidentam: mūsu kopīgā prioritāte – drošība

(03.09.2024.)
Galerija

Pārskatāmā nākotnē mūsu prioritāte ir drošība. Apzinoties Krievijas radītos ilgtermiņa draudus, mums jāveido arvien spēcīgāka un ciešāka sadarbība. Kopīgi jāstrādā ne tikai militāros jautājumos, bet arī cīnoties pret informācijas manipulāciju, dezinformāciju un iejaukšanos demokrātiskos procesos. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, otrdien, 3.septembrī, Latvijas parlamentā uzņemot Albānijas Republikas prezidentu Bajramu Begaju (Bajram Begaj).

Latvija augstu novērtē Albānijas ieguldījumu Latvijas drošībā, tās karavīriem piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā. Mēs arī redzam, ka Albānija ļoti nopietni izturas pret ieguldījumiem savā aizsardzībā, veltot tam vizmaz divus procentus no iekšzemes kopprodukta, sacīja Saeimas priekšsēdētaja.

Labi pazīstot savu agresīvo kaimiņu, Latvija šobrīd iegulda ievērojamus līdzekļus savās aizsardzības spējās, stiprinot NATO kolektīvo aizsardzību. Mums pašiem ir jādara viss, lai pilnveidotu savas aizsardzības spējas. Mēs daudz darām kopā ar Baltijas valstīm, un patlaban dienaskārtībā ir vienotas aizsardzības līnijas izveide uz robežas ar agresorvalsti, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Albānijas prezidents pateicās Latvijas karavīriem par dalību NATO misijā Kosovā – tā ir ļoti nozīmīga miera un stabilitātes uzturēšanai visā Rietumbalkānu reģionā. 

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par Albānijas skaidri pausto atbalstu Ukrainai un izpratni par drošības draudiem, kas izriet no Krievijas agresijas. “Pateicos, ka Albānija ir pievienojusies visām Eiropas Savienības sankcijām, ko tā noteikusi Krievijai,” pauda D.Mieriņa.

Runājot par Eiropas Savienības paplašināšanās procesu, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka mēs atbalstām Albānijas un visa Rietumbalkānu reģiona integrācijas procesu un aicinām turpināt reformas. “Ja paskatāmies paši uz savu integrācijas vēsturi Eiropas Savienībā, kādu ceļu gāja Latvija un pārējās Baltijas valstis, tas nebija viegli. Tas bija garš un grūts ceļš vairāk nekā 10 gadu garumā. Pēc ilgstošas okupācijas mums vajadzēja daudz ko pārkārtot, kā arī mainīt domāšanu, skatīties labo pieredzi un piemērus no tām Eiropas valstīm, kuras jau bija mums priekšā,” sacīja D.Mieriņa, akcentējot, ka Albānija var paļauties uz Baltijas valstīm, kas vienmēr dalīsies ar savu pieredzi un sniegs padomu.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijai un Albānijai ir labas divpusējās attiecības un abas valstis ir ieinteresētas stiprināt sadarbību. Labas iespējas ir ekonomikā, tūrismā un citās jomās, ko veicina arī Latvijas nacionālās aviosabiedrības vasaras sezonā veiktie tiešie lidojumi no Rīgas uz Tirānu.

Parlamentā ar Albānijas prezidentu tikās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa un Saeimas sekretāra biedrs Jānis Grasbergs.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320020316/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 4.septembrī
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
15:30  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde