Daiga Mieriņa Vašingtonā: no NATO samita sagaidām apņēmību un vienotību pret Krievijas agresiju

(09.07.2024.)
Galerija

No NATO samita mēs sagaidām sabiedroto apņēmību un vienotību pret Krievijas agresiju. To, ASV galvaspilsētā Vašingtonā uzrunājot NATO dalībvalstu parlamentu spīkerus, otrdien, 9.jūlijā, pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. NATO samita priekšvakarā Vašingtonā pulcējušies dalībvalstu parlamentu spīkeri, lai paustu nostāju transatlantiskās drošības jautājumos un runātu par atbalstu Ukrainai.

“Mūsu drošība šodien ir nesaraujami saistīta ar Ukrainas neatkarību. NATO tiešākais ilgtermiņa drauds ir Krievijas agresija, ar kuras militāro izpausmi šodien cīnās Ukraina. Atbalstot Ukrainu, mēs demonstrējam nesatricināmu apņēmību pret Krievijas agresiju,” kolēģiem uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

D.Mieriņa uzsvēra: pirmkārt, ir nepieciešami tālāki ieguldījumi atturēšanas un aizsardzības spējās, lai nodrošinātu katra NATO teritorijas centimetra aizsardzību. Tas ietver palielinātus aizsardzības izdevumus, un Latvija jau šobrīd savā aizsardzībā iegulda vairāk nekā trīs procentus no iekšzemes kopprodukta, teica D.Mieriņa.

Savu apņēmību pret Krievijas agresiju mums ir jādemonstrē ar paredzamu un ilgtermiņa atbalstu Ukrainai, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Latvija ir apņēmusies ik gadu nodrošināt militāro atbalstu Ukrainai 0,25 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta. Taču ilgtermiņa atbalsts Ukrainai ir arī spēcīga komunikācija: nepieciešams skaidrs vēstījums Ukrainas sabiedrībai un īpaši tās karavīriem par mūsu apņemšanos viņus atbalstīt līdz tās uzvarai. Un vēstījums Krievijai, ka laiks nemainīs mūsu atbalstu. Ilgtermiņa atbalsts ietver arī skaidru vēstījumu, ka Ukrainas ceļš uz NATO ir neatgriezenisks. Ukrainas vieta ir NATO.

Alianses apņēmība ir jādemonstrē, arī īstenojot Krievijas visaptverošas iegrožošanas stratēģiju. D.Mieriņa atzina, ka patlaban Krievijas agresijas nemilitāro apdraudējumu dažādās tā izpausmēs piedzīvojam visā NATO teritorijā. Dalībvalstīm ir jāpilnveido savu interešu aizsardzības spējas un jāpārņem iniciatīva, lai ne tikai reaģējam uz šo agresiju, bet spējam aktīvi veidot drošības vidi ap mums.

Saeimas priekšsēdētāja NATO dalībvalstu parlamentārajā samitā piedalās pēc ASV Kongresa Pārstāvju palātas priekšsēdētāja Maika Džonsona (Mike Johnson) ielūguma.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju vizītē ASV uzturas Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Raimonds Bergmanis.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720318620907/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.jūlijā
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju