Baltijas Asamblejas Prezidijs paziņojumā aicina stiprināt Eiropas valstu sadarbību reģiona aizsardzībā

(01.07.2024.)

Baltijas Asamblejas (BA) Prezidija locekļi kopīgā paziņojumā aicina pastiprināt Eiropas valstu sadarbību un strauji palielināt ieguldījumus, lai nodrošinātu reģiona aizsardzību pret jebkādiem militārajiem draudiem un hibrīddraudiem.

BA viceprezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, BA prezidents un Lietuvas parlamenta delegācijas vadītājs Andrjus Kupčinsks (Andrius Kupčinskas) un Igaunijas parlamenta delegācijas vadītāja un viceprezidenta vietnieks Enns Ēsmā (Enn Eesmaa) pauž bažas par Krievijas un Baltkrievijas darbību radītajiem reģiona drošības apdraudējumiem.

Paziņojumā arī pausts atbalsts Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas kopīgajai vēstulei Eiropas Savienības vadībai, kurā aicināts pie robežas ar Krieviju un Baltkrieviju veidot aizsardzības līniju un tādējādi aizsargāt Eiropas Savienību no agresoru militārajiem draudiem un citām kaitnieciskām darbībām.

Tāpat paziņojumā izteikta nožēla par to, ka daļai starptautiskās sabiedrības nepietiek drosmes tam, lai spētu pārvarēt viedokļu atšķirības un apturēt kara zvērības, ko Krievija izvērš Ukrainā. Eiropas Savienībai un NATO dalībvalstīm ir visos iespējamos veidos jāsniedz būtisks atbalsts Ukrainai, lai nodrošinātu drīzu tās uzvaru un tādējādi pasargātu Ukrainas pilsoņus no vēl lielākām ciešanām un iznīcības, pauž parlamentārieši.

Paziņojums

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde