Baltijas valstu parlamentārieši aicina atbalstīt Ukrainu līdz tās pilnīgai uzvarai

(19.01.2024.)
Galerija

Satraucoties par Krievijas nepārtrauktajiem, brutālajiem uzbrukumiem Ukrainas pilsētām un citām apdzīvotām vietām, Baltijas Asamblejas (BA) Prezidijs piektdien, 19.janvārī, pieņēma paziņojumu par atbalstu Ukrainai līdz tās pilnīgai uzvarai. Pieprasām nekavējošu Eiropas rīcību, lai nodrošinātu pilnīgu Ukrainas uzvaru saskaņā ar tās virzīto miera formulu, informē Baltijas Asamblejas viceprezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns. 

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentiem paziņojumā uzsver to būtisko nozīmi, kāda ir dažādām atbalsta formām – militārajai, finansiālajai un politiskajai, lai Ukraina spētu pilnībā atgūt savas teritorijas. Viņi norāda, ka šim atbalstam ir jābūt nepārtrauktam, pietiekamam, savlaicīgam un tālredzīgam.

BA Prezidijs mudina citu valstu parlamentu deputātus nenovērtēt par zemu ilgtermiņa ietekmi uz stabilitāti Eiropā, uz starptautisko sistēmu darbību un uz visu augstu savu brīvību vērtējošu nāciju attīstību, ja Ukrainai netiks sniegts samērīgs atbalsts atbilstoši šī brīža situācijas nopietnībai.

Parlamentārieši atkārtoti apliecina Baltijas valstu nepārprotamo atbalstu Ukrainas integrācijai Eiropā un Eiroatlantiskajā telpā.

Tāpat deputāti aicina starptautisko sabiedrību aktīvāk īstenot sankciju politiku pret Krieviju un meklēt likumīgus veidus, lai iesaldētos Krievijas līdzekļus varētu izmantot Ukrainas atjaunošanai.

Parlamentārieši arī atgādina, ka pirms desmit gadiem pieļautās kļūdas, kad Krievija rupji pārkāpa starptautiskās tiesības un okupēja Krimu, agresoram radīja nesodāmības sajūtu, kas ir novedusi līdz pilna mēroga karam Ukrainā, jau gandrīz divu gadu garumā radot milzīgu iznīcību un ciešanas cilvēkiem.

Informācija par BA:

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Paziņojums

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 28.aprīlī