Deputāti kopsēdē spriež par Spānijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātēm

(06.09.2023.)
Galerija

Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 6.septembrī, kopsēdē tikās ar Spānijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Manuelu Alamu Orenesu (Manuel Alhama Orenes), lai pārrunātu Spānijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātes un aktualitātes.

”Latvija un Spānija ir cieši sabiedrotie un līdzīgi domājošas valstis gan Eiropas Savienības, gan NATO ietvaros,” sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka abas valstis saskaras ar izaicinājumiem Eiropas Savienības ārējās robežas stiprināšanas jautājumos. A.Sprūds uzsvēra arī stratēģiskās partnerības nozīmi prezidentūras mērķu sasniegšanā.

“Spānijas prezidentūra ir izvirzījusi ambiciozus mērķus. To skaitā ir arī lēmumu pieņemšanas procesa optimizācija Eiropas Savienības Padomē un Eiropas Savienības paplašināšanās politika, tostarp Ukrainas virzība uz Eiropas Savienību, kā arī progress brīvās tirdzniecības nolīgumos. Tie ir būtiski izaicinājumi gan no ārpolitikas, gan iekšpolitikas aspekta,” teica Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols. Ārlietu komisijas priekšsēdētājs izcēla migrācijas politiku kā būtisku dienaskārtības jautājumu.

Spānijas prezidentūras galvenās prioritātes ir Eiropas Savienības reindustrializācija un stratēģiskās autonomijas nodrošināšana, virzība uz zaļo pārkārtošanos un pielāgošanos videi, sociālā un ekonomiskā taisnīguma veicināšana, kā arī Eiropas vienotības stiprināšana. Vēstnieks uzsvēra arī prezidentūras moto "Eiropa, tuvāk". Tas akcentē cilvēciskā, politiskā un institucionālā tuvuma garu, pauda M.A.Oreness.

Spriežot par Spānijas prezidentūras sasniegumiem, parlamentārieši izcēla finansiālo un militāro atbalstu Ukrainai, sankciju politiku, kā arī Eiropas Savienības un Latīņamerikas valstu dialoga attīstību.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji prezidentūrai aktualizēja dialoga par cīņu pret vardarbību pret sievietēm nozīmību.

Spānija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē no šā gada 1.jūlija līdz 31.decembrim. Šī ir piektā Spānijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720310993581
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde