Zanda Kalniņa-Lukaševica ANO ģenerālsekretāra īpašajai pārstāvei: starptautisko organizāciju pienākums ir cīnīties par Ukrainas bērnu tiesībām

(09.06.2023.)
Galerija

“Starptautisko organizāciju pienākums ir cīnīties un aizstāvēt Ukrainas bērnus. Īpaši aktīvi ir jāstrādā pie tā, lai Krievijas nolaupītie Ukrainas bērni atgrieztos dzimtenē,” piektdien, 9.jūnijā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, parlamentā tiekoties ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāra īpašo pārstāvi vardarbības pret bērniem jautājumos Nadžatu Mālu M’džidu (Najat Maalla M´jid). Sarunā ar N.Mālu M’džidu piedalījās arī Saeimas priekšsēdētāja biedrs Jānis Grasbergs.

ANO ģenerālsekretāra īpašā pārstāve vardarbības pret bērniem jautājumos uzsvēra Krievijas nelikumīgo rīcību, nošķirot ukraiņu bērnus no viņu vecākiem, deportējot un piespiedu kārtā piešķirot Krievijas pilsonību.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka starptautiskajai sabiedrībai ir stingri jāiestājas pret šo nehumāno un pretlikumīgo Krievijas rīcību, un pārrunāja nepieciešamību veidot stingru starptautisku spiedienu, lai šo jautājumu risinātu. N.Māla M’džida akcentēja, ka Ukrainas bērni ir viņas biroja prioritāte un šobrīd norit aktīvs darbs sadarbībā ar ANO Cilvēktiesību biroju un ANO Bērnu fondu (UNICEF), lai meklētu risinājumu, kā atgriezt bērnus mājās.

J.Grasbergs atzīmēja mūsu valsts pieredzi ar Ukrainas bērnu iekļaušanos Latvijas skolu sistēmā un pauda, ka būtu nepieciešams izstrādāt vienotu mehānismu, lai visās skolās, kas uzņem Ukrainas bērnus, tiktu nodrošinātas vienādas iespējas.

Z.Kalniņa-Lukaševica un J.Grasbergs akcentēja Latvijas nevalstisko organizāciju un sabiedrības aktīvo iesaisti palīdzības sniegšanā Ukrainai, kas iet roku rokā ar valdības lēmumiem, kā arī apliecināja, ka līdzšinējais atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā turpināsies. Kopš 2022.gada februāra vairāk nekā 47 tūkstoši ukraiņu ir atraduši drošu patvērumu Latvijā.

Viesojoties Saeimā, ANO ģenerālsekretāra īpašā pārstāve vardarbības pret bērniem jautājumos tikās arī ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas deputātiem.

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308925622
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī