Aizsardzības komisija konceptuāli atbalsta regulējumu pastiprināta robežapsardzības režīma noteikšanai

(06.06.2023.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 6.jūnijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Latvijas Republikas valsts robežas likumā. Tie nosaka speciālu regulējumu situācijām, kad nepieciešams īstenot pastiprinātu robežapsardzības režīmu.

Grozījumi paredz, ka, konstatējot nesamērīgi lielu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanas vai tās mēģinājumu skaitu, Ministru kabinets var izsludināt robežapsardzības sistēmas darbības pastiprinātu režīmu. To varēs izsludināt uz laiku līdz sešiem mēnešiem ar iespēju termiņu pagarināt līdz apdraudējums ir novērsts vai pārvarēts.

Plānots, ka Ministru kabinets attiecīgajā gadījumā varēs noteikt īpašu pārvietošanās un pulcēšanās kārtību, īpašu kārtību transportlīdzekļu kustībai vai tās ierobežojumus, kā arī konkrētu robežšķērsošanas vietu darbības pilnīgu vai daļēju apturēšanu. Tāpat varēs noteikt valsts pārvaldes amatpersonu tiesības iekļūt privātā īpašumā un ierobežot tiesības personām atrasties noteiktās vietās bez atļaujas.

Iecerēts, ka Ministru kabinetam būs arī iespēja noteikt īpašu saimnieciskās darbības kārtību vai šīs darbības ierobežojumus, kā arī kārtību preču, medikamentu, energoresursu, pakalpojumu un citu materiāltehnisko resursu pieejamībai. Tāpat paredzētas tiesības nepiemērot publisko iepirkumu regulējumu vai noteikt īpašu kārtību publisko iepirkumu veikšanai attiecībā uz precēm vai pakalpojumiem, kas nepieciešami būtisku valsts drošības interešu aizsardzībai.

Grozījumi paredz, ka pastiprināta robežapsardzības režīma laikā izdotos administratīvos aktus vai amatpersonu faktisko rīcību būs tiesības apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Reizē ar grozījumiem Latvijas Republikas valsts robežas likumā Aizsardzības komisija pirmajā lasījumā atbalstīja arī izmaiņas Valsts robežsardzes likumā.

Aizsardzības komisija likumu grozījumus lūgs iekļaut Saeimas 8.jūnija sēdes darba kārtībā un izskatīt kā steidzamus, informēja komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt