Zanda Kalniņa-Lukaševica: starptautiskās sabiedrības pienākums ir darīt visu, lai atgrieztu Ukrainā Krievijas nolaupītos bērnus

(25.05.2023.)
Galerija

“Starptautiskās sabiedrības pienākums ir darīt visu, lai atrastu un atgrieztu dzimtenē Krievijas nolaupītos Ukrainas bērnus,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, ceturtdien, 25.maijā, tiekoties ar Ukrainas delegācijas asamblejā pārstāvēm.

Z.Kalniņa-Lukaševica Saeimā tikās ar Ukrainas delegācijas vadītāju, asamblejas Vienlīdzības un diskriminācijas apkarošanas komitejas priekšsēdētāju Mariju Mezencevu (Mariia Mezentseva) un asamblejas Kultūras, zinātnes, izglītības un mediju jautājumu komitejas priekšsēdētāju Jevheņiju Kravčuku (Yevheniia Kravchuk).

Krievija nelikumīgi pārvieto Ukrainas bērnus, kā arī piespiedu kārtā ievieto krievu audžu ģimenēs un tās organizētajās nometnēs Krievijā un okupētajās teritorijās. Kā akcentēja visas sarunas dalībnieces, tikai nelielai daļai bērnu līdz šim ir izdevies atgriezties pie saviem radiniekiem.

“Latvija pagājušajā nedēļā pārņēma Eiropas Padomes Ministru komitejas vadību, un mūsu prezidentūras laikā jautājums par Krievijas nolaupīto bērnu atgriešanu būs svarīga prioritāte. Tieši Eiropas Padome un asambleja var aicināt Sarkano Krustu un ANO Bēgļu aģentūru pielikt visas pūles bērnu uzmeklēšanā un atgriešanā. Šīs divas starptautiskās organizācijas ir klātesošas Krievijā,” teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Asambleja ir pirmā organizācija, kas aprīļa sesijā, vienprātīgi pieņemot rezolūciju par ukraiņu bērnu deportācijām, uzsvēra, ka tas ir genocīda noziegums, kā to definē ANO 1948.gada konvencija. 

Parlamentārietes pārrunāja arī Reikjavīkas Eiropas Padomes samitā pieņemto lēmumu par Zaudējumu reģistra izveidi, kas saistīts ar to, cik lielas reparācijas Krievija maksās par tās brutālo un neattaisnojamo karu pret Ukrainu. Tāpat pārrunāts jautājums par kompensācijas mehānisma izstrādi, kas ļautu iesaldētos Krievijas finanšu līdzekļus novirzīt Ukrainas atjaunošanai.

Kā akcentēja Z.Kalniņa-Lukaševica, Ukraina var rēķināties ar nerimstošu Latvijas atbalstu. Krievija ir jāsauc pie atbildības par agresijas noziegumiem Ukrainā, un tam nepieciešams izveidot ad hoc starptautisku tribunālu.

Ukrainas parlamentārietes pateicās par Latvijas nozīmīgo atbalstu Ukrainai.

Saeimas priekšsēdētāja biedre kopā ar delegāciju apmeklēja Ukrainas atbalsta centru Rīgā, kā arī tikās ar Rīgas mēru Mārtiņu Staķi. Delegācija Rīgā tikās ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuri aktīvi atbalsta Ukrainu.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308544881
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā