E.Smiltēns forumā: lēmumi enerģētikā ir nacionālās drošības un tautsaimniecības asinsrites jautājums

(22.05.2023.)
VideoGalerija

“Lēmumi par enerģētikas stratēģiju nevar būt tikai atsevišķu ministriju jautājums, tiem ir jāsākas Saeimā, un te ir jābūt plašai politiskai līdzdalībai, jo lēmumi enerģētikā ir nacionālās drošības, tautsaimniecības asinsrites, investīciju piesaistes un izaugsmes jautājums,” pirmdien, 22.maijā, parlamentā atklājot enerģētikas forumu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

“Enerģētikas politikai mūsu laikā ir daudz dimensiju. Pašsaprotamai ekonomikas dimensijai klāt nākušas arī drošības un ārpolitikas, ilgtspējas un zaļās politikas dimensijas,” sacīja E.Smiltēns, rosinot vienoties par ilgtermiņa plānu enerģētikas politikai.  “Lai piesaistītu vērienīgas ilgtermiņa investīcijas, ir jābūt skaidriem spēles noteikumiem un stratēģijai,” norādīja Saeimas priekšsēdētājs.

Saeimā notiekošajā enerģētikas forumā “Vai Latvijai ir nepieciešama ilgtspējīga, Latvijas tautsaimniecības interesēm atbilstoša enerģētikas stratēģija” dalībnieki sprieda par izaicinājumiem enerģētikas jomā un ilgtspējīgu to risinājumu. Foruma dalībniekus uzrunāja arī Valsts prezidents Egils Levits.

“Ja mums nebūs nosprausti savi stratēģiskie mērķi, tad mēs būsim tikai citu mērķu sastāvdaļa,” sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs, norādot, ka par to esam jau dārgi maksājuši un turpmāk nevaram to atļauties.

“Ekonomiskā attīstība ir mūsu drošības jautājums, un enerģētikai ir jākļūst par prioritāti numur viens, ja gribam panākt tautsaimniecības atveseļošanos,” uzsvēra A.Kulbergs, rosinot foruma dalībniekus vienoties par skaidra, ilgtspējīga ietvara izvedi enerģētikas nozarei, uz kuru visi var paļauties un kopīgi to īstenot.  

E.Smiltēns un A.Kulbergs uzsvēra prezidenta lomu ilgtspējīgas enerģētikas stratēģijas īstenošanā. Nākamā Valsts prezidenta amata kandidāti – Elīna Pinto, Uldis Pīlēns un Edgars Rinkēvičs – forumā bija aicināti vērtēt pašreizējo situāciju enerģētikas politikas veidošanas kontekstā un iepazīstināt ar savu redzējumu par Latvijas enerģētikas stratēģiju.

Forumā piedalījās arī klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars, ministriju un parlamentu pārstāvji ne vien no Latvijas, bet arī Igaunijas, Lietuvas, Nīderlandes un Spānijas, ārvalstu diplomāti, enerģētikas nozares pārstāvji, kā arī citi eksperti.

Foruma noslēgumā 14.Saeimas frakcijas parakstīja sadarbības memorandu par Latvijas enerģētikas stratēģiju 2023.-2050.gadam.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308460770
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde