Saeimas un NVO forumā uzsver savstarpējo dialogu dažādu sabiedrības grupu interešu pārstāvībā un aizsardzībā

(19.05.2023.)
VideoGalerija

Piektdien, 19.maijā, Saeimas namā norisinājās tradicionālais Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums, un šogad tas bija veltīts drošības aspektiem, akcentējot demokrātijas un pilsoniskās apziņas nozīmi, palīdzību Ukrainai un labklājību valsts izaugsmei.  

“Sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām caurauž parlamenta darba ikdienu, nesot visdažādāko sabiedrības grupu interešu pārstāvību un aizstāvību. Saruna, dialogs ir fundamentāls demokrātijas princips, un Saeimas un nevalstisko organizāciju forums sevi ir apliecinājis kā noturīgu demokrātijas tradīciju platformu,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, neklātienē uzrunājot foruma dalībniekus, jo patlaban kopā ar Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājiem Tallinā spriež par aktuālo drošības situāciju reģionā. 

Saeimas priekšsēdētājs arī atzīmēja, ka aktuālie notikumi, dažādie izaicinājumi un pārbaudījumi arvien ir bijuši gan parlamenta, gan arī sabiedrisko organizāciju redzeslokā, un tie atspoguļojušies arī šīsdienas foruma darba kārtībā. 

Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica foruma dalībniekiem pauda, ka “šodien saruna sākās ar vārdiem par atvērtību un mijiedarbību, kas var stiprināt mūsu demokrātiju un valsti, un tas dod iedvesmu daudz darīt uz priekšu. Arī to, lai informācija visiem ikdienā būtu viegli pieejama”. Noslēdzot forumu Z.Kalniņa-Lukaševica teica: “Liels paldies visām nevalstiskajām organizācijām par ikdienas darbu, jo bez tā mēs nevarētu šodien satikties un bez tā Latvija būtu daudz vājāka.” 

Pasākuma dalībnieki tika iepazīstināti arī ar Saeimas mājaslapas jauno sadaļu, kurā ikviens interesents ērti un pārskatāmi var sekot līdzi parlamenta dienaskārtības aktuālajiem likumprojektiem no to iesniegšanas brīža Saeimā līdz izsludināšanai vai noraidīšanai. 

Šīgada forums bija veltīts drošībai un noritēja ar devīzi “Droši savā Latvijā”. Pasākuma dalībnieki piedalījās trīs tematiskās diskusijās un pārrunāja nevalstisko organizāciju līdzdalību likumu sagatavošanas procesā, to, kā palīdzēt Ukrainai uzvarēt un kā sabiedrībā mazināt atstumtību un nevienlīdzību. 

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis bija piecpadsmitais Saeimas un NVO forums, un to organizēja parlaments sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām. 

Foto: flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308404243
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem