E.Smiltēns Ēnu dienā: parlamentārā demokrātija ir sarežģīts mehānisms, taču arī vislabākā valsts pārvaldes forma

(05.04.2023.)
Galerija

“Parlamentārā demokrātija ir sarežģīta – tā prasa spēju saskaņot visdažādākos viedokļus, uzskatus, kā arī ieklausīties un sadzirdēt. Taču tā ir arī vislabākā valsts pārvaldes forma,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, 5.aprīlī, Ēnu dienā, parlamentā uzrunājot tās dalībniekus.

“Šajos laikos mēs varam redzēt, kādu postu var nodarīt citas pārvaldes formas, piemēram, diktatori var uzsākt karu, nogalināt tūkstošiem cilvēku, izpostīt veselas pilsētas un laukus un justies pilnīgi bez atbildības par to,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

E.Smiltēns pauda gandarījumu par jauniešu ieinteresētību uzzināt, kā darbojas sarežģītais parlamentārās demokrātijas mehānisms, un rosināja arī pašus domāt par to, ko mūsu valstī varētu uzlabot, iespējams, nākotnē ieņemot deputāta krēslu. Tāpat Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka šogad parlamenta darbu regulējošais likums – Saeimas kārtības rullis – atzīmē simtgadi, kā arī aicināja jauniešus vēl pēdējo dienu izmantot iespēju un kandidēt 10.Jauniešu Saeimā.

Šodien, lai iepazītu parlamenta darba ikdienu, Saeimas namā pulcējušie vairāk nekā 180 skolēnu. Skolēni Ēnu dienā seko gan parlamenta priekšsēdētāja, Saeimas Prezidija locekļu un deputātu darba gaitām, gan “ēno” parlamenta darbiniekus. Šogad “ēnām” pirmo reizi ir iespēja apmeklēt Saeimas sēdi, kurā deputāti spriež par jauniešiem aktuālu tematu – valsts aizsardzības dienesta izveidi. Visas dienas garumā Ēnu dienas dalībnieki var uzzināt vairāk par projektu “Jauniešu Saeima” un parlamenta skolu programmu “Iepazīsti Saeimu!”, kā arī fotografēties Ēnu dienas fotostūrītī.

Saeima ir viena no populārākajām “ēnošanas” vietām valstī. 13 gadu laikā, kopš parlaments piedalās Ēnu dienā, deputātus un darbiniekus ēnojuši jau vairāk nekā 2400 skolēnu.

Ēnu diena ir organizācijas “Junior Achievement” karjeras izglītības pasākums 1.-12. klašu skolēniem. Tā mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādām nozarēm un profesijām, lai palīdzētu jauniešiem pieņemt lēmumu par izglītības un profesijas izvēli nākotnē.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720307262906
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 1.maijā