Saeima konceptuāli atbalsta pieteikumu izskatīšanas termiņa pagarināšanu ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai Krievijas pilsoņiem

(30.03.2023.)

Saeima ceturtdien, 30.martā, konceptuāli atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz pagarināt uzturēšanās atļauju pieteikumu izskatīšanas termiņu personām, kuras noteiktajā kārtībā ir nokārtojušas valsts valodas prasmju pārbaudi vai pieteikušās valsts valodas pārbaudei. 

Grozījumi nepieciešami, lai personas, kas vēlas turpināt uzturēties Latvijā, pagūtu iesniegt nepieciešamos dokumentus Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai un šī pieteikuma izskatīšanas laikā varētu turpināt uzturēties Latvijā. 

Iekšlietu ministrijas pārstāvji deputātiem iepriekš norādīja, ka rosinātie grozījumi konceptuāli nemaina iepriekš lemto kārtību uzturēšanās atļauju saņemšanai, taču tie ir būtiski, lai atbildīgās instances spētu pieņemt izsvērtus lēmumus. 

Ar grozījumiem paredzēts noteikt, ka pieteikumu ES pastāvīgā iedzīvotāja statusam Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei būs jāizskata viena gada laikā no tā saņemšanas dienas. 

Izglītības un zinātnes ministrija savukārt informēja, ka līdz šim valsts valodas pārbaudei ir pietikušās aptuveni 8000 personas, kuras plāno kārtot valsts valodas pārbaudi līdz 31.jūlijam, kas ir puse no personām, kurām tā būtu jākārto. Atkārtotu valsts valodas pārbaudi var kārtot ne ātrāk kā vienu mēnesi pēc pirmās valsts valodas pārbaudes. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta otrajā – galīgajā – lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā