Saeimas apakškomisija aicina skolu mācību programmās iekļaut veselības mācību

(28.03.2023.)

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas deputāti otrdien, 28.martā, pārrunājot veselības veicināšanas situāciju, aicināja Izglītības un zinātnes ministriju vispārizglītojošo skolu programmu saturu papildināt ar ģimenes veselības mācību. Tiks izveidota darba grupa, kuras uzdevums būs izstrādāt programmas konceptu un noteikt pilotprogrammas ieviešanu skolās, ar laiku pārvēršot to par pilnvērtīgu izglītības programmas sastāvdaļu.

“Skolās veselības mācību programma sevī iekļautu bērnu un jauniešu izglītošanu, tostarp par cilvēka seksuālo un reproduktīvo sistēmu, tādējādi veidotu izpratni arī par savstarpējām attiecībām un ģimenes plānošanu. Sākotnēji tas varētu būt kā pilotprojekts atsevišķās skolās, bet nākotnē – kā pilnvērtīga izglītības programmas sastāvdaļa. Ir būtiski jauniešiem parādīt, ka veselīgs un drošs dzīvesveids ir laimīgas dzīves pamats,” pauž Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Grasbergs. 

Apakškomisijas sēdē deputāti šodien pārrunāja situāciju veselības jomā, akcentējot nepieciešamību kā prioritāti izvirzīt veselības pakalpojumu pieejamību, tostarp papildu finansējumu bezmaksas zobārstniecībā bērniem. Tāpat deputāti rosināja pārskatīt valsts apmaksāto bērnu aprūpes pakalpojumu klāstu un apmaksas nosacījumus. 

Deputāti kā būtisku atzīmēja primāro veselības aprūpi, kur iesaistās pašvaldības, nodrošinot telpas ārstu praksēm, piedāvājot mājokli jaunajiem ārstiem, kā arī sniedzot atbalstu aprīkojuma iegādē jaunajās ārstu praksēs. 

Pārrunājot ģimenes ārstu noslodzi, kuru pieejamība garo rindu vai mediķu trūkuma dēļ nereti ir samērā apgrūtināta, apakškomisijas deputāti nolēma aicināt Veselības ministrijai rast iespēju paplašināt pilnvaras ārstu palīgiem un vecmātēm, tostarp izrakstot slimības lapas vai vienkāršās receptes.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta