Budžeta komisija: pašnodarbinātajiem nebūs jāveic avansa maksājumi no saimnieciskās darbības

(22.03.2023.)

Pašnodarbinātām personām vairs nebūs jāveic iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumi no saimnieciskās darbības. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trešdien, 22.martā, konceptuāli atbalstītie un izskatīšanai Saeimā virzītie grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Izmaiņas paredzēts piemērot ar šī gada 1.janvāri. 

Ja nodokļa maksātājs jau būs veicis pirmo iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu par 2023.gadu, kura termiņš ir 23.marts, tas parādīsies vienotajā nodokļu kontā kā nodokļa pārmaksa, ja vien netiks novirzīts citu nodokļu maksājumu segšanai. Savukārt, ja avansa maksājums nebūs veikts, par šo maksājumu netiks aprēķināta nokavējuma nauda, paredz grozījumi. 

Nodokļa maksātājs varēs arī izvēlēties veikt nodokļa avansa maksājumus tāpat kā līdz šim – jau taksācijas gada laikā. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, iepriekš veiktās nodokļa iemaksas tiks attiecinātas aprēķinātā nodokļa segšanai un būs jāveic mazāka iemaksa, nekā aprēķināts deklarācijā. Ja taksācijas gada laikā veiktā iemaksa būs lielāka nekā aprēķinātā piemaksājamā summa, papildus maksājums nebūs jāveic. 

Līdz šim bija noteikts, ka pašnodarbinātās personas veic iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus, savukārt Covid-19 pandēmijas izraisīto ekonomisko satricinājumu pārvarēšanai 2020., 2021. un 2022.gadā avansa maksājumus varēja neveikt vai veikt labprātīgi. 

Grozījumi rosināti, lai pašnodarbinātās personas savus finanšu resursus varētu maksimāli efektīvi izmantot savā saimnieciskajā darbībā, tostarp veiksmīgāk atgūties no ekonomiskajiem satricinājumiem, ko izraisījusi gan Covid-19 pandēmija, gan arī Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, teikts grozījumu anotācijā. 

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumus kā steidzamus Budžeta komisija lūgs skatīt rītdienas Saeimas sēdē, informē Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt