Saeima pieņem likumu preču un pakalpojumu piekļūstamības veicināšanai

(16.03.2023.)

Saeima ceturtdien, 17.martā, trešajā - galīgajā - lasījumā pieņēma jaunu likumu, kas paredz uzlabot preču un pakalpojumu piekļūstamību personām ar invaliditāti vai funkcionēšanas ierobežojumiem.

“Pieņemot šo likumu, dažādas preces un pakalpojumi, piemēram, datori un operētājsistēmas, pašapkalpošanās termināļi - bankomāti, biļešu automāti -, elektronisko sakaru pakalpojumi, e-biļetes pasažieru pārvadājumos, internetbankas, kļūs pieejamāki personām ar invaliditāti un personām, kurām ir fiziski, garīgi, intelektuāli vai maņu traucējumi. Tas atvieglos šo personu ikdienas gaitas,” iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone.

Likumā noteiktās piekļūstamības prasības precēm un pakalpojumiem, tostarp digitālajā vidē, labvēlīgi ietekmēs ne tikai personu ar invaliditāti iekļaušanās iespējas sabiedrībā, bet dos ieguvumu daudz plašākam personu lokam - vecāka gadagājuma cilvēkiem, cilvēkiem ar uztveres īpatnībām, lasīšanas grūtībām, autiskā spektra traucējumiem, kā arī cilvēkiem ar funkcionēšanas ierobežojumiem, piemēram, lūzumiem, pasliktinātu redzi vai dzirdi u.c. 

Tāpat galīgajā lasījumā atbalstīti saistītie grozījumi Publisko iepirkumu likumā un grozījumi Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt