E.Smiltēns Kanādas Senāta priekšsēdētājam: Kanādas ieguldījums NATO atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanā ir nenovērtējams atbalsts mūsu drošībai

(14.03.2023.)
VideoGalerija

“Patiesus draugus iepazīst grūtos brīžos, un Kanāda aizvien ir apliecinājusi, ka uz to var pilnībā paļauties. Esam cieši partneri ar vēsturiski izcilām attiecībām, un laikā, kad NATO austrumu flanga drošības jautājums ir absolūti prioritārs, jūtam Kanādas draudzīgo un spēcīgo plecu,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, otrdien, 14.martā, parlamentā tiekoties ar Kanādas Senāta priekšsēdētāju Džordžu Fēriju (George J.Furey), kurš Latviju apmeklē oficiālā vizītē.

NATO šodien ir tik spēcīga, cik Baltijas valstu un Polijas spējas kopīgi ar partneriem atturēt Krieviju. Svarīgi nodrošināt, ka Kanādas klātbūtne šeit ir skaidra, nepārprotama. Šobrīd kopā ar Kanādas partneriem strādājam, lai īstenotu NATO Madrides samitā pieņemtos lēmumus, paplašinot NATO kaujas grupu Latvijā līdz brigādes līmenim, pauda Saeimas priekšsēdētājs.

Dž.Fērijs uzsvēra, ka viens no vizītes mērķiem ir apliecināt Kanādas apņemšanos turpināt sniegt nepieciešamo atbalstu Baltijas reģiona drošībai.

Eiropas drošības arhitektūra patlaban piedzīvo tektoniskas pārmaiņas, sarunā atzina Saeimas priekšsēdētājs.  Civilizētā pasaule pārvērtē līdzšinējos priekšstatus par Krieviju, ieraugot agresora patieso seju. Somija un Zviedrija pieņem vēsturiskus lēmumus par pievienšanos NATO, tā būtiski spēcinot aliansi. Mēs kopā esam daļa no šīm pārmaiņām un veidojam tās. Tādēļ ir izšķiroši svarīgi panākt, lai agresors no šīs situācijas neizkļūst nesodīts, lai Krievijas tauta apzinās un nožēlo pastrādātas zvērības, pauda E.Smiltēns.  

Puses pārrunāja atbalstu procesam pret Krieviju Starptautiskajā krimināltiesā, kā arī nepieciešamību veidot īpašu starptautisku tribunālu Krievijas agresijas nozieguma izmeklēšanai – lai varētu tiesāt arī lēmumu pieņēmējus.

Viens no sarunas tematiem bija arī Eiropas valstīs un Ziemeļamerikā iesaldēto Krievijas līdzekļu konfiskācijas iespējas, lai varētu izmantot šos līdzekļus Ukrainas atjaunošanai. Kanāda šīs iespējas pēta ļoti detalizēti un, iespējams, ir pavirzījusies tālāk par citām valstīm, pauda Saeimas priekšsēdētājs, atzīstot, ka Latviju ļoti interesē Kanādas atziņas šajā jautājumā.

Kanādas Senāta priekšsēdētājs šajās dienās uzturas oficiālā vizītē Latvijā kopā ar kundzi un viņa vadīto delegāciju – Kanādas parlamenta senatoriem Toniju Dīnu (Tony Dean), Robertu Bleku (Robert Black) un Mārgaretu Donu Andersoni (Margaret Dawn Anderson). Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju ar Dž.Fēriju parlamentā tikās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājas biedrs Kaspars Briškens un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas biedre Ingrīda Circene.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720306673812
Izmantošanas noteikumi:
https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt