Saeima konceptuāli atbalsta ieceri vienkāršot komercsabiedrību reorganizācijas procesu

(23.02.2023.)

Saeima ceturtdien, 23.februārī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Komerclikumā, ar kuriem iecerēts uzlabot un vienkāršot komercsabiedrību reorganizācijas procesu gan nacionālā, gan pārrobežu līmenī. 

Likumprojekts paredz pārskatīt kapitālsabiedrību pārrobežu apvienošanas kārtību un ieviest divus jaunus pārrobežu reorganizācijas veidus - pārrobežu sadalīšana un pārrobežu pārveidošana -, kā arī uzlabot un vienkāršot nacionālo reorganizācijas procesu, ja SIA tiek pārveidots par AS. 

Tāpat grozījumi paredz izslēgt no komercdarbības vides citās Eiropas Savienības dalībvalstīs sodītas personas un pārskatīt kapitālsabiedrību padomes lomu, kompetenci un pārraudzības funkcijas, lai veicinātu starptautiskās labās prakses pārņemšanu. 

Ar grozījumiem iecerēts arī pilnveidot dividenžu sadales kārtību, ļaujot kapitālsabiedrības dalībniekiem dividendes sadalīt ne tikai ievērojot proporcionalitātes principu, bet arī vienojoties par dividenžu sadales kārtību. Tāpat iecerēts mazināt slogu biržā kotētajām sabiedrībām, samazinot šobrīd likumā noteikto minimālo valdes un padomes locekļu skaitu. 

Grozījumi paredz nodrošināt Eiropas Savienības Pārrobežu reorganizācijas un Digitalizācijas direktīvu prasību ieviešanu nacionālajos normatīvajos aktos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt