Saeimas delegācija Londonā pārrunā Latvijas un Apvienotās Karalistes sadarbību drošībā, kā arī atbalstu Ukrainai

(22.02.2023.)
Galerija

Saeimas deputāti trešdien, 22.februārī, Londonā tiekoties ar Apvienotās Karalistes Pārstāvju palātas priekšsēdētāja vietnieku Naidželu Evansu (Nigel Evans), pārrunāja Latvijas un Apvienotās Karalistes sadarbību drošībā, kā arī valstu politisko, finansiālo un militāro atbalstu Ukrainai. Saeimas delegācija šajās dienās apmeklē Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentu divpusējo attiecību stiprināšanas vizītē.

“Šā brīža izaicinājumi mūsu līdzīgi domājošās valstīs ir gandrīz identiski – inflācija, enerģētikas krīze, nepieciešamība palīdzēt iedzīvotājiem pārvarēt dzīves dārdzību, kā arī turpināt sniegt visaptverošu palīdzību Ukrainas valstij,” sacīja Saeimas sekretāra biedre Antoņina Ņenaševa. Tāpat A.Ņenaševa atzīmēja arī ciešo saikni, ko starp mūsu valstīm nodrošina Latvijas diaspora Apvienotajā Karalistē un uzsvēra nepieciešamību arī pēc tam, kad Apvienotā Karaliste izstājusies no Eiropas Savienības, turpināt veiksmīgo sadarbību.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols atzīmēja, ka arī pēc “Brexit” Apvienotā Karaliste joprojām ir Latvijai būtiska drošības partnere un sabiedrotā Eiropā, kā arī nozīmīgs tirdzniecības partneris. “Mūsu valstis saista vienota izpratne par Eiropas drošības apdraudējumiem un izaicinājumiem. Apvienotā Karaliste ir tuva, līdzīgi domājoša sabiedrotā NATO ietvaros,” pauda R.Kols.

Latvijas parlamentārieši un N.Evanss pārrunāja arī valstu ekonomisko sadarbību, tostarp pievēršoties zaļo inovāciju un tehnoloģiju ieviešanai.

Kopā ar A.Ņenaševu un R.Kolu šajās dienās vizītē Londonā uzturas arī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas sekretārs Gatis Liepiņš, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāre Aiva Vīksna, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, kā arī deputāte Viktorija Pleškāne.

Deputāti parlamentā tikās arī ar Apvienotās Karalistes Bruņoto spēku ministru Džeimsu Hīpu (James Heappey), kā arī Apvienotās Karalistes parlamenta Ārlietu komisijas, Eiropas lietu komisijas, Digitālās kultūras, mediju un sporta komisijas, kā arī Aizsardzības komisijas pārstāvjiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā