E.Smiltēns Varšavā: vēsture Baltijas valstis un Poliju allaž saved kopā

(16.01.2023.)
Galerija

Katra no mūsu valstīm cenšas iet savu ceļu, taču vēstures līkloči mūs allaž saved kopā. Mūs vieno vēsturiskā pieredze, kopīgas uzvaras un kopīgas traģēdijas. Mēs esam absolūtā vienprātībā par Krievijas patieso seju, jebkuras ilūzijas ir zudušas. Un šī mūsu reģiona vienprātība ir spēcīgs instruments. To pirmdien, 16.janvārī, Varšavā uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Polijas galvaspilsētā šodien pulcējušies Baltijas valstu un Polijas parlamentu priekšsēdētāji, lai stiprinātu reģiona sadarbību laikā, kad Eiropas drošības sistēma saskaras ar nebijušiem izaicinājumiem.

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Jiri Ratass (Jüri Ratas), Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) un Polijas Republikas Sejma maršale Elžbeta Viteka (Elżbietą Witek) Varšavā pieņēma kopīgu paziņojumu, iezīmējot turpmākās sadarbības perspektīvas. Tikšanās laikā pārrunāts atbalsts Ukrainai, kopīgās aizsardzības stiprināšana un enerģētiskas drošības jautājumi.

E.Smiltēns uzsvēra, ka ir daudz jautājumu, kuros četrām valstīm ir vienprātība. Mums ir pārliecība, ka Krievijas veiktie noziegumi Ukrainā nedrīkst palikt nesodīti, mēs kopīgi strādāsim, lai pārliecinātu citas valstis šo noziegumu izmeklēšanai organizēt starptautisku tribunālu.

Mūsu valstis viennozīmīgi redz Ukrainas nākotni Eiropas Savienībā un NATO. Ukrainas armija patlaban ir viena no spēcīgākajām Eiropā, rūdīta cīņās pret asiņainu agresoru. Ukrainas dalība aliansē spēcinās Baltijas drošību un stiprinās visu NATO. Mēs kopīgi vērsīsimies pie kolēģiem Eiropā un otrpus okeānam, lai šāda izpratne vienotu pēc iespējas vairāk sabiedroto, uzsvēra E. Smiltēns. Tāpat mūsu drošībai svarīgi panākt pēc iespējas drīzu Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO. Runājot vienā balsī, mūs pasaulē sadzird labāk, pauda Saeimas priekšsēdētājs.

Ļoti būtiska arī reģiona enerģētiskā drošība, un aktuāla ir pēc iespējas ātrāka elektroenerģijas savienojuma izveidošana starp Poliju un Lietuvu, kas ļautu Latvijai iegūt neatkarību no BREL tīkla, kas savieno Krieviju, Baltkrieviju un Baltijas valstis, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs. 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720305271210
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā