Kijivā sāks kursēt vēl 10 Rīgas ziedotie autobusi

(13.01.2023.)

Ukrainas galvaspilsētā Kijivā ieradušies vēl 10 Rīgas pašvaldības ziedotie autobusi, kas piektdien, 13.janvārī, klātesot Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna vadītajai delegācijai, svinīgi tika nodoti Kijivas pašvaldībai. Autobusi Kijivā atveduši arī apmēram 50 tonnas humānās palīdzības, ko saziedojuši Latvijas iedzīvotāji.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Rīga bija pirmā pilsēta, kas jau aprīlī, dažus mēnešus pēc kara sākuma, ziedoja Kijivai pirmos 11 autobusus. Šim piemēram tagad seko arī citas Eiropas pilsētas. Līdzīgi Latvijas Saeima uzņemas vadošo lomu, sniedzot politisko atbalstu Ukrainai un nosodot Krievijas agresiju, uz līdzīgu rīcību iedrošinot citu demokrātisko valstu parlamentus.    

Saņemot Latvijas ziedojumus, Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kļičko (Vitali Klitschko) norādīja, ka Kijivā iedzīvotāju skaits patlaban ir sasniedzis gandrīz pirmskara līmeni – pilsētai ir jānodrošina pakalpojumi 3,6 miljoniem iedzīvotāju.

Kara laikā Kijivā ir nogalināti 150 iedzīvotāji, arī pilsētas infrastruktūra ir smagi cietusi, ir nopostītas vairāk nekā 700 ēkas, ir nepieciešams ugunsdzēsības un neatliekamās palīdzības transports. Katra palīdzība ir no svara, uzsvēra V.Kļičko. Ukrainas cilvēki šajā karā aizstāv savas mājas un ģimenes, motivācija šajā cīņā ir milzīga, tādēļ Ukraina neapšaubāmi uzvarēs, pauda Kijivas mērs.

Rīgas pašvaldība Ukrainas galvaspilsētas sabiedriskā transporta parka atjaunošanai ziedojusi 10 uzņēmuma “Rīgas satiksme” autobusus. Ziedotie autobusi būs papildinājums karā izpostītajam Kijivas autoparkam un nodrošinās transporta pārvadājumus pilsētā, kurā elektrības pārrāvumu dēļ nevar kursēt trolejbusi un tramvaji. Ar autobusiem Kijivā nogādāti arī Latvijas iedzīvotāju ziedojumi ar Ukrainas iedzīvotājiem nepieciešamajām pārtikas, saimniecības, higiēnas un medicīnas precēm.

Piektdien Saeimas priekšsēdētāja vadītā delegācija iepazinās arī ar Krievijas okupācijas radītajiem postījumiem Kijivas priekšpilsētās Borodjankā, Bučā un Irpiņā.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju vizītē Ukrainā uzturas Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds, kā arī Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītājs Jānis Skrastiņš.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā